Składniki
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 2 plastry mozzarelli (grubość ok 1 cm)
- 1 jajko
- bułka tarta
- 100ml mleka
- oliwa z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- Przy pomocy szklanki lub kubka wytnij z pieczywa okrągłe kromki.
- Jajko roztrzep w miseczce z połową mleka.
- Dodaj sól, pieprz i paprykę. Zamieszaj.
- Pozostałe mleko umieść w innej miseczce. To samo zrób z bułką tartą.
- Na każdą kromkę pieczywa połóż plaster mozzarelli (musi być mniejszy od kromki). Przykryj drugą kromką i przyciśnij.
- Umocz brzeg kromek w mleku, a następnie obtocz w bułce tartej. Ściśnij brzegi.
- Rozgrzej oliwę na patelni.
- Tosty zanurz w roztrzepanym jajku. Przy pomocy łopatki przenieś tosty na patelnię.
- Zarumień z obu stron. Ewentualny nadmiar oliwy odsącz na ręczniku papierowym.
- Podawać ciepłe.
Często robię takie tosty. Smakują obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam świątecznie :D
lubię ciepły stopiony ser
OdpowiedzUsuńpyszne śniadanie!
Coś nieswiątecznego. Chwała Ci za to. :-)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują. :-)