Po prawie pięciu latach w blogowaniu kulinarnym powracam z przepisem kuchni orientalnej - dorsz w sosie kokosowym z bazylią. Potrawa łatwa, szybka do przygotowania i zdrowa. Nie jest zbyt tania - dorsz trochę kosztuje, a jeżeli ktoś nie ma składników orientalnych to na dzień dobry parę groszy trzeba zainwestować. Wierzcie mi, warto.
Potrawa jest lekka, więc można ją podać i na obiad, i na kolację.
Składniki (na 4 porcje)
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 400 g filetów z dorsza
- 20-30 g mąki ryżowej przyprawionej (można zastąpić pszenną)
- 3-4 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
- 3-4 dymki, pokrojone w krązki
- 1 żółta papryka, pokrojona w paski
- 2 duże kopiaste łyżki stołowe pasty curry
- 1-2 łyżki sosu rybnego (można kupić w supermarketach z Tao Tao lub House of Asia)
- puszka (400ml) mleka kokosowego
- 200 g okrągłych pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
- pęczek świeżej bazylii (najlepiej tajskiej - ma miętowy aromat)
- 200 g ryżu jaśminowego, do podania
Przygotowanie
- Dorsza pokrój w kawałki po mniej więcej 2 cm, sprawdź czy nie ma ości (jeśli są pozbądź się ich za pomocą pęsety).
- W dużej misce umieść przyprawioną (z solą i świeżo mielonym pieprzem) mąkę i delikatnie obtocz w niej kawałki dorsza.
- Do innej miski wlej 1/5 mleka kokosowego i wymieszaj z pastą curry. Dodaj resztę mleka, czosnek i sos rybny. Wymieszaj.
- Rozgrzej w woku olej i na dużym "ogniu" obsmaż kawałki dorsza aż się zarumienią (około 4 minut). Pamiętaj o delikatnym mieszaniu, żeby dorsz się nie rozpadł.
- Wlej do woka przyprawione mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz "ogień" do średniego, dodaj cebulę i paprykę. Gotuj około 5 minut.
- W oddzielnym garnku opłucz dokładnie ryż jaśminowy. Zalej wodą tak, aby była na równi z ryżem na dnie garnka i wstaw do gotowania pod przykryciem. W ciągu 3-4 minut ryż się zagotuje. Zdejmij go z palnika i zostaw pod przykryciem na 4-5 minut.
- Dodaj pomidorki koktajlowe. Tylko je podgrzej przez około minutę.
- Dodaj bazylię, zamieszaj potrawę i podaj na talerz.
Wow, to wygląda extra smakowicie
OdpowiedzUsuńwyglada mega
OdpowiedzUsuńWow. Pieknepolaczenie smakow
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuń