Składniki
- 120g spaghetti, ugotowanego al dente
- 1 puszka tuńczyka w oleju, odsączona
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1/2 natki pietruszki, grupo posiekanej
- 1/2 (1/3 dla wrażliwszych) łyżeczki suszonego chilli
- pieprz
- sól
- Ugotuj makaron na twardo (zazwyczaj 10 minut).
- Zagrzej oliwę na patelni.
- Wrzuć na nią wyciśnięty czosnek, połowę z posiekanej pietruszki. Delikatnie obsmaż.
- Dodaj tuńczyka, szczyptę soli, pieprzu i chilli. Podgrzej.
- Wlej wino, dodaj pietruszkę i gotuj, aż niemal całe wino wyparuje.
- Odcedź makaron i dodaj na patelnię. Wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu około minuty.
- Wyłóż na talerz. Posyp delikatnie pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem.
tuńczyk i makaron to niezwykle pyszne połączenie
OdpowiedzUsuń