Cztery porcje.
Składniki
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 średnie marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojonego
- 2-3 ząbki czosnku, zgniecione
- 500g mielonej wołowiny
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 300ml bulionu wołowego
- 300ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki czerwonego pesto
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 opakowanie makaronu lasagne
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka drobno posiekanych listków świeżego oregano
- około 350g mozzarelli (3 woreczki)
- około 450g sera ricotta
- 150g startego parmezanu
- sól
- pieprz
- W głębokim garnku rozgrzej oliwę.
- Wrzuć marchew, cebulę, seler i czosnek. Podgrzewaj około 10 minut, często mieszając.
- Zagotuj 300ml wody w rondlu i rozpuść kostkę bulionu wołowego.
- Dodaj mięso i podgrzewaj, aż zmieni kolor. Rozdrabniaj grudki.
- Dodaj bulion, wino, pesto, oregano, sól, pieprz.
- Zagotuj i zamieszaj. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu mieszaj.
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- Do naczynia żaroodpornego nałóż 1/3 farszu. Przykryj listkami lasagne. Posmaruj 1/3 sera ricotta, ułóż 1/3 plasterków mozzarelli i posyp 1/3 parmezanu.
- Powtórz jeszcze dwie takie warstwy.
- Zapiekaj przez 40 minut.
- Posyp świeżym oregano.
Smacznie wygląda ta lasagne, super:-)
OdpowiedzUsuńWesyrze, a gotujecie cos? ;)
OdpowiedzUsuńMoja najukochańsza potrawa, jednak niestety daleko poza moimi możliwościami kucharskimi :( Mam nadzieję, że kiedyś spróbuję Twojej wersji w Tychach ;)
OdpowiedzUsuńSim
Sim, piszesz u umiejetnosciach? Czy zasobach sprzetowo-finansowych? Bo jesli o to pierwsze chodzi, to przeczytaj przepis, zachowaj spokoj i dzialaj - makaronowe dania sa jedne z prostszych do wykonania. :)
OdpowiedzUsuńDokładnie. Na spokojnie, bez pośpiechu i bez strachu. To na prawdę nie jest trudne ;)
OdpowiedzUsuń