4 porcje
Składniki
- 800g cebuli (około 4 dużych sztuk)
- 4 szklanki bulionu wołowego
- 3/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 3 szklanki wody
- 50g masła
- liść laurowy
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka listków tymianku (może być suszony)
- 1 mała bagietka
- szklanka drobno startego sera gruyère
- W dużym rondlu rozpuść masło i smaż cebulę na średnim ogniu, aż nabierze złotego koloru.
- Doprowadź wino do wrzenia i gotuj nadal przez około minutę.
- Dodaj wodę, bulion, liść laurowy i ponownie zagotuj.
- Zdejmij ganek z ognia.
- W międzyczasie oprósz cebule mąką i smaż do zgęstnienia.
- Do cebuli stopniowo dolewaj wino z bulionem.
- Gotuj przez 20 minut bez przykrycia na wolnym ogniu. Wyjmij liść laurowy.
- Dodaj przyprawy, tymianek i zmiksuj całość na gęsty krem.
- W trakcie gotowania zupy pokrój bagietkę na kromki, posyp je startym serem i opiekaj aż ser się rozpuści.
- Nalej zupę do głębokiego talerza. Na wierzchu połóż grzanki i całość posyp serem.
Jedna z moich ulubionych zup. :) Nabiera zupelnie innego wymiaru, gdy zrobic sie ja na bulionie wolowym z pieczonych kosci. Robie go co jakis czas i mroze, bo nie wyobrazam juz sobie tej zupy na innej bazie. :)
OdpowiedzUsuń