Koreańczycy mają całą masę pomysłów na potrawy z makaronem. Jednym z takich dań
jest Jjajangmyeon, czyli makaron ze smażoną pastą z czarnej fasoli. Potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu pod warunkiem, że mamy na stanie pastę z czarnej fasoli - reszta składników jest już mocno umowna. Pamiętać trzeba, że przepis to tylko wskazówka - pozwala na dowolność w doborze składników.
jest Jjajangmyeon, czyli makaron ze smażoną pastą z czarnej fasoli. Potrawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu pod warunkiem, że mamy na stanie pastę z czarnej fasoli - reszta składników jest już mocno umowna. Pamiętać trzeba, że przepis to tylko wskazówka - pozwala na dowolność w doborze składników.
2 porcje
Składniki
- 100 gr makaronu soba (może być inny, ale żeby był dość długi - ma przypominać spaghetti)
- 200 gr mięsa z ćwiartki z kurczaka - ze skórą (można wykorzystać dowolne mięso)
- 2-3 łyżki pasty z fasoli
- 5-6 łyżek oleju roślinnego
- pęczek zielonej cebulki z dymką
- 50 gr czerwonej papryki w plasterkach
- 20 gr zielonego ogórka pokrojonego w paseczki
- łyżka sosu ostrygowego
- łyżeczka cukru
- łyżka sosu sojowego jasnego
- kimchi jako dodatek
Przygotowanie
- Pokrój kurczaka w kawałki na "jeden kęs".
- Zieloną cebulkę posiekaj w dość grube kawałki.
- Dymkę pokrój w bardzo duże kawałki.
- Paprykę pokrój w plasterki.
- Zagotuj wodę na makaron i ugotuj go według instrukcji.
- Rozgrzej sporą patelnię. Dodaj olej i pastę z fasoli. Smaż ją jakieś 2-3 minuty. Po tym czasie odlej ją do miseczki z całym olejem.
- Oczyść patelnię, weź 2-3 łyżki oleju z miseczki z pastą z fasoli. Rozgrzej.
- Wrzuć mięso i obsmaż na chrupko.
- Dodaj cebulkę, dymkę, paprykę, sos ostrygowy, sojowy, cukier i smaż mieszając 2 minuty,
- Na talerz wyłóż makaron, na niego zawartość patelni, na to słupki z ogórka, obok kimchi.
Gotowe, smacznego.
0 opinii:
Prześlij komentarz