Harumaki to japońska, bardzo chrupka a zarazem delikatna wersja spring rollsów czy chińskich Chūn Juǎn. Wypełnienie tych "pasztecików" może być dowolne - mięsa, warzywa, grzyby, owoce morza. Właściwie wszystko czego zapragniesz. Nie można zapomnieć o sosie sojowym, winie mirin oraz imbirze, żeby zachować orientalny smak. Poza tym hulaj dusza...
2-3 porcje
Składniki
- 150 gram mielonego mięsa z indyka
- solidna łyżka sosu sojowego jasnego
- łyżka wina mirin
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- pół łyżeczki białego, mielonego pieprzu
- 2-3 cm posiekanego imbiru
- dymka i białe części z zielonej cebulki - drobno posiekane
- 150-200 gram kapusty pekińskiej grubo posiekanej
- 50-100 gram marchwi pokrojonej w drobne paseczki
- 50 gram grzybów shitake grubo posiekanych
- 100 gram pędów bambusa pokrojonych w drobne paseczki
- 250 ml bulionu warzywnego
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- łyżka oleju sezamowego
- papier ryżowy
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie
- Do miski wrzuć mięso z indyka, sos sojowy, mirin, skrobię ziemniaczaną (2 łyżki) i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj kilka kropel oleju roślinnego.
- Wrzuć posiekaną dymkę i i imbir. Zeszklij.
- Dodaj pozostałe składniki: marchew, kapustę, grzyby, bambus. Duś cały czas mieszając.
- Kiedy składniki zmiękną zrób na środku patelni miejsce i w wrzuć mięso.
- Obsmaż je i wymieszaj z warzywami.
- Dodaj bulion. Doprowadź do wrzenia.
- Następnie w miseczce wymieszaj odrobinę wody z łyżką skrobi ziemniaczanej i olejem sezamowym.
- Dodaj roztwór do zawartości patelni. Ponownie doprowadź do wrzenia. Po tym skrobia zacznie się karmelizować i zagęszczać sos. Doprowadź do stanu kiedy wszystkie składniki są dokładnie pokryte lśniącym sosem i nic nie pływa w płynie.
- Do każdego z namoczonych arkuszy papieru ryżowego nałóż solidną łyżkę farszu i zwiń w rulon.
- W niedużej patelni rozgrzej olej w takiej ilości, żeby zrolowane przez ciebie paszteciki smażyły się w głębokim oleju.
- Smaż harumaki partiami, obracaj je, nie pozwól im się skleić ze sobą. Smażenie powinno trwać około 3-5 minut w zależności od tego jak duże lub małe zrobiłeś rulony. Mają być złociste.
- Po usmażeniu koniecznie odsącz je na ręczniku papierowym, przekrój na pół pod kątem 45 stopni. Podawaj posypane posiekaną zieloną cebulką. Możesz podać z sosem sojowym do maczania lub japońskim majonezem (wkrótce przepis i na taki majonez).
Itadakimatsu!
0 opinii:
Prześlij komentarz