Smażony ryż jest powszechnie znany w Azji, jednak najpopularniejszy jest w Japonii. To doskonały sposób na wykorzystanie zalegającego w lodówce, nieco przesuszonego ryżu. Można wykorzystać każdy rodzaj ryżu (no może poza ryżem do risotta czy paelli) - czy to krótko ziarnisty ryż japoński, czy paraboliczny, brązowy, jaśminowy. Ważne, żeby go przed smażeniem pokruszyć, tak żeby podzielać ziarenka. Dwa składniki są najczęściej wykorzystywane poza ryżem - jajko i sos sojowy. Pozostałe składniki są dowolne - czy mięso czy warzywa - wybierz to co Ci smakuje bądź zalega w lodówce.
2 porcje
Składniki
- 100 gram ryżu
- 150 gram krewetek surowych (powinny być takie białe/szare, nie te pomarańczowe, które są już po obróbce termicznej)
- 2 łyżki wina shao xin
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- garstka siekanej zielonej cebulki
- łyżka ziaren białego sezamu
- jeden listek nori pocięty w krótkie paski
Przygotowanie
- Oczyść krewetki z jelita. Delikatnie je posól.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj krewetki i czosnek. Obsmaż dokładnie, ale nie za długo, bo będą gumowate.
- Zdejmij krewetki z patelni pozostawiając jak najwięcej tłuszczu.
- Wbij na patelnię jajko i od razu szybko mieszaj. Smaż około 30 sekund.
- Dodaj ryż. Obsmaż go przez 1-2 minuty ciągle mieszając.
- Dodaj wino i sos sojowy. Mieszaj cały czas.
- Dodaj krewetki. Wymieszaj dokładnie.
- Podaj zawartość patelni do dwóch miseczek. Posyp potrawę paseczkami nori, sezamem i zieloną cebulką.
Itadakimatsu!
0 opinii:
Prześlij komentarz