Koreańskie śniadanie? Czemu nie. Bibimbap (znaczy dokładnie - wymieszany ryż) to popularne danie obiadowe w kuchni koreańskiej. Podawane jest zazwyczaj w gorącej, kamiennej misie - na gorącym ryżu układa się warzywne i mięsne dodatki, a na to sadzone lub surowe jajko. Całość miesza się przed zjedzeniem.
Danie ta podawane jest też często jako śniadanie lub kolacja. Podstawą tej potrawy jest ryż, warzywa, wieprzowina, jajko i ostra pasta z papryczek chilli. Ja przygotowałem wersję lżejszą i łagodną - zamiast wieprzowiny użyłem tuńczyka, a zamiast pasty z czerwonych papryczek dodałem pikantnego ketchupu.
2 porcje
Składniki
- 80 gr (suchego) ryżu do sushi (bądź innego kleistego)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym bądź w wodzie, musi być w kawałkach, a nie taka zmielona papka
- pęczek zielonej cebulki z dymką
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- odrobina posiekanego imbiru
- kilka liści sałaty, grubo skrojonej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki słodkiej kukurydzy z puszki
- 2 łyżki groszku z puszki
- odrobina startego sera cheddar
Sos
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki ostrego ketchupu (lub pasty gochujang)
- łyżka sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
Przygotowanie
- Ugotuj ryż i trzymaj go w cieple.
- Następny krok: drobno posiekaj jedną dymkę (odłóż oddzielnie), następnie 3/4 pęczka zielonej cebulki (odłóż oddzielnie) oraz pozostałą część już do przystrojenia
- Na jednej patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu roślinnego i ustaw moc kuchenki na 6/10. Wrzuć zieloną cebulkę (to 3/4), czosnek oraz imbir. Często mieszając delikatnie zeszklij.
- Dodaj dymkę. Po jakichś 2 minutach dodaj tuńczyka.
- Wymieszaj składniki sosu i dodaj do tuńczyka. Dokładnie wymieszaj i zmniejsz moc kuchenki do 4/10.
- Dodaj kukurydzę i groszek. Zamieszaj.
- Rozgrzej drugą patelnię. Na odrobinie tłuszczu usmaż jajka sadzone.
- Na talerz wyłóż sałatę, ryż (najlepiej korzystając z jakiejś foremki), tuńczyka, a na to jajko. Wszystko polej łyżeczką oleju sezamowego i posyp zieloną cebulką oraz serem.
0 opinii:
Prześlij komentarz