4 porcje
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 800-900g obranych ze skóry pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2-3 suszone pomidory, drobno pokrojone
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki pokrojonej bazylii
- 1/2 szklanki śmietany
- 120g makaronu elichine (świderki)
- sól i pieprz
- Pomidory pokrój w kostkę.
- W rondlu podgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Duś kilka minut aż zmięknie.
- Dodaj pomidory, czosnek. Zamieszaj uważając, żeby nie przypalić.
- Wlej bulion, wino i dodaj suszone pomidory. Dodaj odrobinę soli i pieprzu.
- Zagotuj i gotuj na małym ogniu około 20 minut, często mieszając - pomidory łatwo przypalić.
- Ugotuj makaron na twardo.
- Do zupy dodaj bazylię i chwilę gotuj, po czym zmiksuj dokładnie na gładki krem.
- Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę. Spróbuj czy nie trzeba doprawić.
- Podaną zupę można posypać świeżą bazylią.
0 opinii:
Prześlij komentarz