2 porcje
Składniki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 filety z piersi kurczaka (tak po 200g sztuka)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka czerwonego pesto (można kupić w każdym markecie)
- 1 szklanka czerwonego wina chianti
- 1 szklanka wody
- 120g czerwonych winogron, przecięte na pół, bez pestek
- rukola (można zastąpić sałatą)
- 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
- sól, pieprz
- Na dużej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż filety z obu stron - tak, żeby zmieniły kolor.
- Zdejmij filety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Wlej na patelnie pozostałą oliwę.
- Cebulę pokrój w plasterki i delikatnie podsmaż razem z pesto - 2-3 minuty.
- Wlej chianti oraz wodę. Zagotuj i mieszaj.
- Włóż obsmażone filety z kurczaka, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 25 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
- Wrzuć winogrona i podgrzej całość na średnim ogniu.
- Dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Podaj z rukolą. A wyłożone na talerz mięso posyp bazylią.
połączenie kurczaka i wingoron wydaje się byc niezwykle pysznym
OdpowiedzUsuńcudne zdjęcia
Miło, że Cie się podoba. Dziękuję.
OdpowiedzUsuń