Spaghetti z małżami. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i nie zabiera wiele czasu (około trzydziestu minut).
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w bardzo cienkie plasterki
- 1 puszka krojonych pomidorów w puszce, bez skórki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 puszka małży w sosie własnym (150g)
- 150g makaronu spaghetti
- odrobina świeżej posiekanej natki pietruszki
- odrobina startego parmezanu
- sól, pieprz
- W niedużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć cebulę i delikatnie duś przez kilka minut.
- Kiedy nabierze złotego koloru wrzuć rozgnieciony czosnek i zamieszaj.
- Wlej pomidory razem z zalewą, sos w którym były małże oraz wino.
- Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Zagotuj, zmniejsz ogień na lekki i mieszając gotuj pod przykryciem 15 minut, później zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 5-10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- Ugotuj makaron w garnku z posoloną wodą. Koniecznie al dente (na twardo).
- Do sosu wrzuć małże i pietruszkę oraz odcedzony makaron.
- Zagrzej całość, ale tak by się nie zagotował (zagotowane małże robią się twarde).
- Podaj na talerz i posyp startym parmezanem. Lampka białego wytrawnego wina będzie mile widziana.
0 opinii:
Prześlij komentarz