Zupa krem z borowików. Łatwa do przygotowania. Można ją zrobić z grzybów mrożonych, suszonych lub świeżych (lecz o nie niezwykle trudne). Zupa jest sycąca i niezwykle aromatyczna.
Składniki
- 300g ziemniaków
- 40g suszonych borowików
- 3 szalotki, drobno pokrojone
- 1 dymka, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 litr bulionu warzywnego
- 250ml ciepłej wody
- kilka liści bazylii
- 1/2 szklanki śmietany
- sól
- pieprz
- Wrzuć suszone grzyby do miseczki i zalej szklanką ciepłej wody. Odstaw na 30 minut.
- Obierz ziemniaki i ugotuj, ale tak by były dość twarde.
- Zagotuj 1 litr wody i rozpuść w nim kostkę bulionu warzywnego. Po zagotowaniu trzymaj na małym ogniu pod przykryciem.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę, mieszając poczekaj aż zmięknie.
- Wciśnij czosnek.
- Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj 2-3 minuty.
- Odcedź borowiki, wyciśnij z nich wodę do miseczki, w której się moczyły.
- Wrzuć grzyby do bulionu i wlej wodę z miseczki.
- Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.
- Wrzuć ziemniaki.
- Dodaj sól, pieprz i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
- Łyżką durszlakową wyciągnij kilka ziemniaków i grzybów. Odłóż do miseczki.
- Resztę wywaru zmiksuj na gładko, dodaj śmietanę i wrzuć odłożone grzyby i ziemniaki.
- Podaj przystrojone bazylią.
Przepyszna zupa. Zapowiada sie fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń