Tatar ze śledzia to danie pochodzące ze Skandynawii, a konkretnie ze Szwecji. Jest to bardzo łatwy w przygotowaniu przepis, który można wykorzystać przygotowując przekąski na imprezę czy też przystawkę przed właściwym posiłkiem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby poniższy przepis modyfikować pod swoje ulubione smaki.
4 porcje
Składniki
- 250 gram drobno posiekanych filetów śledzia matias
- 10 filecików anchois, drobno posiekanych
- 50 gram korniszonów, posiekane
- 50 gram czerwonej cebuli, posiekana
- 50 gram marynowanych buraków, posiekanych
- 50 gram kaparów
- 1 zółtko
- 1/2 pęczka koperku, drobno posiekany
- 1/2 pęczka zielonej cebulki, drobno posiekanej (tylko zielona część)
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- łyżka musztardy słodkiej (lub takiej jaką lubisz)
- 2 łyżki sosu Worcester
- 3 łyżki oleju roślinnego (ja wykorzystałem olej lniany)
- 2 łyżeczki cukru pudru (lub zwykłego cukru)
- sok z jednej cytryny
- łyżeczka białego pieprzu
- pumpernikiel
Przygotowanie
- Śledzia, fileciki anchois, koperek dokładnie ze sobą wymieszaj.
- W drugiej miseczce połącz ze sobą musztardę, sos sojowy, sos Worcester, cukier. Następnie mieszając sos dodawaj powoli olej, tak żeby się nie zważyło.
- Dodaj utworzony sos do śledzi, dokładnie wymieszaj. Włóż wyrobioną masę do jakiegoś naczynia, którym nadasz mu jakiś ciekawy kształt. Wyłóż na talerz. Na wierzchu zrób delikatne wgłębienie na żółtko.
- Posiekaj zieloną cebulkę i posyp górę tatara. Na środek wlej żółtko.
- Korniszony, cebulę i buraki posiekaj i wraz z kaparami ułóż wokół tatara.
- Podawaj z czarnym pieczywem - pumperniklem na przykład.
0 opinii:
Prześlij komentarz