niedziela, 3 stycznia 2021

0 Bokkeumbap

 Bokkeumbap to koreański smażony ryż z dużą ilością warzyw i jajkiem sadzonym. Przepis jest bardzo dowolny i można go modyfikować dodając lub ujmując składniki. Nie możemy zrezygnować z ryżu i kimchi, czyli koreańskiej pikantnej, kiszonej kapusty. Z oleju sezamowego i sosu ostrygowego też bym nie zrezygnował, bo te aromaty od razu przenoszą nas do orientalnego świata kuchni. 
To potrawa typu strir-fry, czyli smażenia na bardzo gorącej patelni. Wymaga ciągłego mieszania, żeby nic nie przywarło i się nie przypaliło.


4 porcje


Składniki


  • 100 gram ryżu (suchego) - proponuję brązowy
  • średnia cebula, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 200 gr wieprzowiny pokrojonej w niewielką kostkę
  • około 50 gram kimchi, pokrojonej w kostkę
  • 1 duża marchew pokrojona w kostkę (mniej więcej 1x1cm)
  • czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • papryczka chilli, pokrojona w drobne plasterki (jeżeli obawiasz się ostrości to usuń pestki)
  • 10 strączków groszku cukrowego, pokrojonego w kilkucentymetrowe kawałki
  • 1/3 cukinii, pokrojonej w kostkę
  • 200 gr pieczarek brązowych, pokrojonych w plasterki
  • 100 gr kapusty pekińskiej - zielona część, pokrojona w drobne paseczki
  • garść kiełków fasoli mung
  • garść grubo posiekanej zielonej cebulki
  • 4 jajka
  • łyżka czarnego sezamu
  • 1/2 łyżki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie

  1. Ugotuj ryż. Uprzednio płukajiąc go w zimnej wodzie. 
  2. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju.
  3. Dodaj cebulę i czosnek. Zeszklij, ciągle mieszając. Około 2 minut.
  4. Dodaj mięso i obsmaż. Około 3 minut.
  5. Dodaj kimchi i rozprowadź ją po całej zawartości patelni. Obsmażaj 1 minutę.
  6. Dodaj marchew i obsmażaj około 5-7 minut. 
  7. Dodaj papryki, chilli i groszek cukrowy. Obsmażaj około 3-4 minut. 
  8. Dodaj cukinię i pieczarki. Obsmażaj 5 minut.
  9. Dodaj kapustę pekińską i obsmażaj 1 minutę.
  10. Dodaj ryż, kiełki i 3/4 zielonej cebulki.
  11. Dodaj sos sojowy, sos ostrygowy i pieprz. Możesz dodać odrobinę wody. 
  12. Dokładnie wszystko wymieszaj tak, żeby sosy wszystko oblepiły.
  13. Dodaj olej sezamowy, wymieszaj dokładnie.
  14. Na drugiej patelni rozgrzej tłuszcz i usmaż jajka sadzone.
  15. Na talerz wyłóż porcję ryżu z warzywami, na to daj jako sadzone, Posyp sezamem i pozostałą zieloną cebulką. 
많이 드세요

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates