Bokkeumbap to koreański smażony ryż z dużą ilością warzyw i jajkiem sadzonym. Przepis jest bardzo dowolny i można go modyfikować dodając lub ujmując składniki. Nie możemy zrezygnować z ryżu i kimchi, czyli koreańskiej pikantnej, kiszonej kapusty. Z oleju sezamowego i sosu ostrygowego też bym nie zrezygnował, bo te aromaty od razu przenoszą nas do orientalnego świata kuchni.
To potrawa typu strir-fry, czyli smażenia na bardzo gorącej patelni. Wymaga ciągłego mieszania, żeby nic nie przywarło i się nie przypaliło.
4 porcje
Składniki
- 100 gram ryżu (suchego) - proponuję brązowy
- średnia cebula, drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 200 gr wieprzowiny pokrojonej w niewielką kostkę
- około 50 gram kimchi, pokrojonej w kostkę
- 1 duża marchew pokrojona w kostkę (mniej więcej 1x1cm)
- czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- żółta papryka, pokrojona w kostkę
- papryczka chilli, pokrojona w drobne plasterki (jeżeli obawiasz się ostrości to usuń pestki)
- 10 strączków groszku cukrowego, pokrojonego w kilkucentymetrowe kawałki
- 1/3 cukinii, pokrojonej w kostkę
- 200 gr pieczarek brązowych, pokrojonych w plasterki
- 100 gr kapusty pekińskiej - zielona część, pokrojona w drobne paseczki
- garść kiełków fasoli mung
- garść grubo posiekanej zielonej cebulki
- 4 jajka
- łyżka czarnego sezamu
- 1/2 łyżki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 3 łyżki oleju sezamowego
Przygotowanie
- Ugotuj ryż. Uprzednio płukajiąc go w zimnej wodzie.
- Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju.
- Dodaj cebulę i czosnek. Zeszklij, ciągle mieszając. Około 2 minut.
- Dodaj mięso i obsmaż. Około 3 minut.
- Dodaj kimchi i rozprowadź ją po całej zawartości patelni. Obsmażaj 1 minutę.
- Dodaj marchew i obsmażaj około 5-7 minut.
- Dodaj papryki, chilli i groszek cukrowy. Obsmażaj około 3-4 minut.
- Dodaj cukinię i pieczarki. Obsmażaj 5 minut.
- Dodaj kapustę pekińską i obsmażaj 1 minutę.
- Dodaj ryż, kiełki i 3/4 zielonej cebulki.
- Dodaj sos sojowy, sos ostrygowy i pieprz. Możesz dodać odrobinę wody.
- Dokładnie wszystko wymieszaj tak, żeby sosy wszystko oblepiły.
- Dodaj olej sezamowy, wymieszaj dokładnie.
- Na drugiej patelni rozgrzej tłuszcz i usmaż jajka sadzone.
- Na talerz wyłóż porcję ryżu z warzywami, na to daj jako sadzone, Posyp sezamem i pozostałą zieloną cebulką.
많이 드세요
0 opinii:
Prześlij komentarz