Danie jest bardzo proste i niezbyt czasochłonne.
2 porcje
Składniki
Kotleciki
- 500 gr filetów z dorsza, drobno zmielonego
- 2 jajka
- pół szalotki, drobno posiekanej
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- łyżka tartego majeranku
- bułka tarta - tyle ile wchłonie masa na kotleciki
- mąka pszenna do panierki
- 200 ml oleju roślinnego do smażenia
Sos
- 4 łyżki kaparów z zalewy, grubo posiekane
- 10 gr masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany 30%
Sałatka
- 2 pomidory pokrojone wg uznania
- pół szalotki grubo posiekanej
- odrobina oliwy z oliwek
- garstka kaparów
Przygotowanie
- Przygotuj bulion warzywny.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem,
- Do sporej miski wrzuć dorsza, jajka, majeranek, zeszkloną cebulę z czosnkiem, odrobinę soli i pieprzu. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj bułki tartej i dłonią wyrabiaj masę, do uzyskania konsystencji takiej jak na kotlety mielone.
- Na patelni rozgrzej masło i wrzuć kapary. Mieszając obsmaż je 30 sekund.
- Dodaj wino i gotuj, aż niemal całe wino odparuje.
- Uformuj kotleciki i obtocz je w mące.
- W kolejnej patelni rozgrzej olej. Wrzuć kotleciki i smaż, aż się zrumienią (3-4 minuty), obróć i smaż (3-4 minuty. Usmażone wyjmij na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
- Kiedy wino odparuje wlej bulion i zagotuj. Następnie mieszając dodaj śmietanę i gotuj, aż sos zredukuje się o połowę.
- Na talerz wylej sos, na to połóż kotleciki. Dodaj sałatkę i posyp wszystko garstką kaparów.
0 opinii:
Prześlij komentarz