2 porcje
Składniki
- 500 ml bulionu drobiowego (przygotowanego wcześniej bądź z kostki)
- 200 gr mięsa z nóg kurczaka, pokrojonego w duże kawałki
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki sake
- zielona cebulka - te białe części w całości, zielona część pocięta pod dużym kątem
- 200 gr makaronu udon
- 1 jajko rozbełtane
Przygotowanie
- Zagrzej bulion i dodaj do niego sos sojowy, cukier i sól.
- W większym garnku rozgrzej dosłownie kroplę oleju.
- Dodaj kurczaka, tłustszymi kawałkami do dołu i pozostaw na kilka chwil, aż się mocno zrumieni.
- Dodaj te białe części zielonej cebulki i je zrumień.
- Zacznij mieszać kurczaka i cebulkę, żeby je równomiernie usmażyć.
- Czas na deglasację, czyli zebranie smaku mięsa z dna garnka.
- Dodaj sake. Po kilku sekundach dodaj bulion.
- Doprowadź do wrzenia.
- W oddzielnym garnku zagotuj wodę i ugotuj udon. Jak masz świeży to czas gotowania to 3 minuty. Po 2 minutach odcedź go i dodaj do garnka z bulionem.
- Ponownie doprowadź do wrzenia. Dodaj szczypiorek.
- Dodaj rozbełtane jajko i mieszaj bulion. Jajko ma się ściąć i zagęścić zupę.
- Rozlej do misek. Na wierzch zupy dodaj odrobinę posiekanej zielonej kapusty.
Itadakimatsu!
0 opinii:
Prześlij komentarz