Istotnym elementem ramenu jest jajko. Tutaj wykorzystuję specjalne, własnoręcznie wykonane marynowane jajka na twardo. Przepis jak je zrobić zamieszczę niebawem - są fajne nie tylko do ramenu, ale jako przystawka czy dodatek do sałatek.
Składniki
- 1l wody
- 2 torebki bulionu dashi (lub zamiast tych dwóch punktów 1l bulionu dashi)
- makaron udon (ale możesz użyć takiego jaki lubisz)
- po jednej łyżce na porcję: sos sojowy jasny
- po łyżeczce na porcję: sos rybny, sos ostrygowy
- po 1 jajku na porcję, na twardo, przekrojone na pół
- odrobina marynowanych grzybów mun
- kiełki fasoli mung
- 4-5 plasterków chilli
- liście kapusty pekińskiej posiekane w paski (bez tej twardej, białej części)
- odrobina zielonej cebulki do przystrojenia
- odrobina czarnego sezamu do posypania
Przygotowanie
- Ugotuj jajka na twardo.
- Przygotuj bulion - wystarczy wsypać zawartość torebki, rozmieszać i zagotować.
- W tym samym czasie zagotuj wodę na makaron. Ugotuj go.
- Na dno miseczki wlej łyżkę sosu sojowego jasnego, po pół łyżeczki sosu rybnego i sosu ostrygowego.
- Wyłóż makaron, ułóż na nim jajka, kiełki, kapustę, grzyby mun, chilli.
- Zalej zawartość miski bulionem. Posyp cebulką i sezamem.
Itadakimatsu!
0 opinii:
Prześlij komentarz