To dość prosty, ale zarazem smaczny chlebek, który można wykorzystać na wiele sposobów - można go podać do każdego rodzaju curry, bądź innych potraw obfitych w sosy, jako przekąskę do herbaty czy też jako podstawę do kanapek z serem, wędliną czy warzywami. W trakcie przygotowywania ciasta można go doprawić na wiele sposobów - tak jak będzie Ci smakowało najbardziej.
Składniki
- 50 gr masła
- 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub starte na drobnej tarce
- 250 gr mąki pszennej
- łyżka sody oczyszczonej
- łyżka suchych drożdży
- łyżka cukru
- 50 ml ciepłej (nie wrzącej) wody
- 100 ml ciepłego mleka
- łyżka ziaren czarnuszki
- łyżka ziaren kolendry - drobno zmiażdżonych w moździerzu (można też zwinąć go w czystej ściereczce i zmiażdżyć tłuczkiem do mięsa)
- łyżka ziaren sezamu
- szczypta soli
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego
Przygotowanie
- Na małej patelni rozpuść masło, aż delikatnie zacznie wrzeć. Wyłącz moc pod patelnią dodaj czosnek i dokładnie wymieszaj.
- Do miseczki wsyp drożdże, cukier i dodaj wodę. Zamieszaj i odstaw na 10-15 minut.
- W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i sodą oczyszczoną. Dodaj jogurt, 3 łyżki rozpuszczonego masła z czosnkiem, czarnuszkę, kolendrę i sezam. Dodaj tak 2/3 mleka i łyżką mieszaj aż powstanie ciasto. Jakby było za suche to dodaj odrobinę mleka.
- Kiedy wszystkie składniki się wymieszają wyrabiaj ciasto ręką w misce, aż wszystkie składniki wkleją się w ciasto.
- Wyjmij ciasto na moment, dno i brzegi miski posmaruj jakimś tłuszczem roślinnym, włóż ciasto do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na 1-2 godziny. W połowie tego czasu ugnieć ciasto kilka razy i ponownie uformuj kulkę.
- Kiedy ciasto wyrośnie wyjmij je na delikatnie oprószony blat. Wyrabiaj ciasto 5 minut. Ponownie uformuj kulkę, delikatnie ją spłaszcz i przy pomocy noża podziel na 4 kawałki.
- Każdy z powstałych kawałków rozwałkuj na podłużny placek grubości około 5 mm. Nie muszą mieć idealnego kształtu.
- Na piecu rozgrzej suchą patelnię. Musi być bardzo gorąca. Połóż jeden placek na taką rozgrzaną patelnię i podgrzewaj około 3 minut z każdej strony.
- Na koniec posmaruj wierzch rozpuszczonym masłem czosnkowym.
Smacznego!
0 opinii:
Prześlij komentarz