Potrawa ta wykorzystuje sos teriyaki, który pięknie się karmelizuje i cudownie okleja wołowy kotlet. Staraj się wykorzystać informacje dotyczące burgera i sosu. Reszta dodatków jest dowolna. Jednak żeby zachować japoński styl użyj ryżu.
2 porcje
Składniki
Burger
- 200 gram mielonej wołowiny
- pół szalotki, drobno posiekanej
- 25 gram kremowego serka (np. Philadelphia - tylko naturalny, bez jakichś dodatków)
- 20 gram panko (w ostateczności bułki tartej)
- 1 jajko
- łyżka sosu Worcester
- łyżka sosu sojowego jasnego
- pół łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
- odrobina oleju do smażenia
- skrobia ziemniaczana
Sos
- 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego
- 1/4 szklanki sake
- 1/4 szklanki cukru
Dodatki
- kilka listków kapusty pak choi
- kilka różyczek brokułu
- kilka strączków groszku cukrowego
- kilka plasterków marchwi
- ryż - najlepiej taki jak do sushi
Przygotowanie
- Na sicie opłukaj ryż. Dokładnie i dość długo, aż woda z sita będzie leciała krystalicznie czysta.
- Do garnka wrzuć ryż, dodaj wody tak, żeby była około 5mm ponad powierzchnią ryżu. Zagotuj, zmniejsz moc do połowy i gotuj aż zniknie cała woda. Następnie zawiń garnek w koc i zostaw w spokoju. Jeżeli używasz ryżowaru to postępuj według zaleceń producenta.
- Posiekaj drobno szalotkę, wrzuć do miseczki, przykryj talerzykiem i wstaw do mikrofalówki - moc 750W na 3-3,5 minuty. Jeżeli nie masz mikrofalówki zeszklij cebulę na patelni z użyciem dosłownie kropli tłuszczu.
- Do dużej miski wrzuć mięso, zmiękczoną szalotkę, serek, panko, jajko, sosy Worcester i sojowy oraz pieprz. Wyrabiaj mięso ręką aż wszystkie składniki się dokładnie wymieszają. Jednak nie krócej niż 5 minut. Momentami podnoś całość mięsa i rzuć w miskę. Tym sposobem pozbywasz się nadmiaru powietrza w masie.
- Podziel wymieszaną masę na dwie części i uformuj burgery takie jak lubisz. Ważne! Przerzucaj kotlecik z ręki do ręki z dużym impetem. Pozbywasz się powietrza z masy. W przeciwnym wypadku burgery podczas smażenia mogą popękać.
- Na deskę wyłóż papier do pieczenia. Połóż na nim burgery i przy pomocy drobnego sitka oprósz je skrobią ziemniaczaną. Weź burgery w dłonie i i delikatnie je uformuj, żeby pozbyć się nadmiaru skrobi. Dzięki niej sos pięknie oblepi burgery.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Ustaw moc na jakieś 70% i obsmażaj burgery często je obracając. Jeżeli gotowy burger to 100% usmażenia to ty masz osiągnąć poziom 80-90% usmażenia. Kotleciki będą jeszcze smażone z sosem, więc nie mogą być gotowe całkowicie, bowiem później zrobiłyby się zbyt twarde.
- Wyjmij z patelni burgery. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Przy pomocy ręczników papierowych i pałeczek wyczyść patelnię z całego tłuszczu i pozostałości z burgerów. Sos teriyaki musi myć klarowny i czysty.
- Na oczyszczoną patelnię wlej sos sojowy, sake i dodaj cukier. Zagotuj i mieszaj.
- Kiedy sos pokryje się dużymi bąblami dodaj do niego burgery. Przewracaj je co chwilę i polewaj sosem. Tak, żeby całość kotleta była dokładnie pokryta karmelizującym się sosem.
- W oddzielnym garnku zagotuj wodę. Wrzuć jarzyny i gotuj je 3-4 minuty. Mają być półsurowe.
- Na talerzu wyłóż liście pak choi. Przykryj ich grubsze końce poduszką z ryżu. Dodaj brokuł, groszek i marchew. Wyłóż burgera opartego o poduszkę ryżu i delikatnie polej sosem.
Itadakimatsu!
0 opinii:
Prześlij komentarz