Danie nie jest skomplikowane, ale jest niewiarygodnie orientalne, a posmak po tej zupie czujemy w ustach jeszcze przez długi czas po zjedzeniu.
Co ciekawe w Wietnamie zupę tą je się pałeczkami - najpierw wyjadając wszystkie dodatki, a na końcu wypijając bulion.
Składniki
- 2 gwiazdki anyżu
- jeden kawałek kory cynamonu
- 7 goździków
- łyżka ziaren czarnego pieprzu
- łyżka ziaren kolendry
- 1 litr bulionu wołowego
- 250 ml wody
- 4 cm imbiru
- 3 szalotki
- 100 gr chudej wołowiny pokrojonej na cieniusieńkie plasterki
- 2 łyżki sosu rybnego
- łyżka cukru palmowego (można użyć trzcinowego lub białego)
- kiełki fasoli mung
- chilli pokrojone w cienkie plasterki
- dokładnie umyta limonka pokrojona na 8 cząstek
- garść posiekanej zielonej cebulki
- makaron ryżowy
Przygotowanie
- Nagrzej piekarnik do 250 stopni.
- Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Połóż na nim nieobrane szalotki i przecięty na pół imbir. Wstaw do piekarnika i piecz 10-15 minut.
- Do dużej miski wlej wodę i zamocz makaron.
- Podgrzej litr bulionu (czy zrobionego z kości i warzyw, czy też z kostki)
- Do sporego garnka wrzuć anyż, cynamon, goździki, pieprz i kolendrę. Włącz moc pod garnkiem i upraż przyprawy ciągle mieszając. Będą gotowe jak poczujesz aromat jaki puszczą. Poczujesz. Na pewno. Wówczas wlej do garnka wodę. To ważne - jeśli przypalisz te przyprawy to zupa będzie bardzo gorzka.
- Do tego samego garnka dodaj bulion i zagotuj. Zmniejsz moc na 50% i gotuj 20-25 minut.
- Z piekarnika wyjmij szalotkę, obież ją ze skórki. Do garnka z bulionem wrzuć obrane szalotki oraz imbir.
- Po 20-25 minutach gotowani przelej bulion przez sito. Przecedzony bulion wlej do garnka i ponownie zagotuj.
- Dodaj sos rybny i cukier palmowy. Gotuj na średnim ogniu 5 minut.
- W oddzielnym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć namoczony makaron ryżowy i gotuj 1 minutę.
- Do miski nałóż makaron, plasterki wołowiny, kiełki. Zalej wrzącą zupą - to ważne - zupa musi wrzeć w momencie wlewania do garnka. Dzięki temu wołowina zetnie się w momencie - zobaczysz, że zmieni kolor.
- Dodaj chilli, zieloną cebulkę. Wyciśnij do zupy dwie cząstki limonki i wrzuć je do miski.
Smacznego!
0 opinii:
Prześlij komentarz