Kung Pao to bardzo charakterystyczna potrawa dla Chin i ich okolic. To typowe danie typu stir-fiy popularne w Azji. Można je podać z wieloma składnikami - jako podstawą kurczakiem, wieprzowiną czy właśnie z tofu. Wariacja na temat warzyw, których się używa też jest niemal nieskończona. Podstawą jest kilka elementów marynaty i sosu, ale cała reszta jest całkowicie dowolna. Tak samo jak dodatki takie jak sałatki czy wypełniacz w postaci ryżu czy makaronu. Kuchnia to pełna wolność. Nie bój się eksperymentować.
Składniki
Tofu
- 400 gram tofu
- 1/4 łyżeczki drobno zmielonej soli
- łyżka sosu sojowego jasnego
- łyżka wina Shao Xing (myślę, że od biedy można to zastąpić sake)
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Sos
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki wina Shao Xing
- łyżka octu z czarnego ryżu (może być z białego, w ostateczności ocet winny, ale jasny)
- łyżka sosu Sirracha lub Doubanjiang
- 2 łyżki cukru palmowego (może być brązowy, w ostateczności zwykły)
- 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (może być zwykły czarny)
Stir-firy
- 2-3 łyżki oleju
- 5-6 małych, suszonych papryczek chilli (mogą być świeże, ale tak 2 pokrojone w 2 cm kawałki)
- 50 gram orzechów ziemnych
- 1 cm posiekanego imbiru
- 2-3 ząbki posiekanego czosnku
- garść groszku cukrowego (można pominąć, bywa trudno dostępny)
- 1/3 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 1/3 zielonej papryki pokrojonej w kostkę
- 50-100 gram ugotowanego ryżu
Do przystrojenia
- odrobina zielonej cebulki
- szczypta białego sezamu
Przygotowanie
- Zacznij od tofu. Na płaskim talerzu ułóż kilka warstw ręcznika papierowego. Połóż na nim kostkę/kostki tofu i zostaw na co najmniej pół godziny. Grawitacja zrobi swoje i nadmiar wody z tofu wsiąknie w ręcznik.
- Posiekaj drobno imbir i czosnek.
- Pokrój paprykę.
- W małym pojemniku wymieszaj sos sojowy jasny, wino Shao Xing, sól i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj.
- Wlej marynatę do miski. Dodaj pokrojone w 1cm kawałki tofu, Nie mieszaj, bo tofu się rozpadnie. Kolistymi ruchami rozprowadzaj marynatę, tak żeby pokryła całe tofu. Można podrzucać. Ale nie mieszać.
- W drugim pojemniku przygotuj sos - wymieszaj sos sojowy, wino Shao Xing, sos Sirracha (lub Doubanjiang), cukier palmowy, skrobię i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
- Na sporej, płaskiej patelni rozgrzej olej.
- Wrzuć orzechy i chilli. Podsmażaj, aż orzechy się zrobią brązowe - cały czas mieszaj zawartość patelni. Orzeszki i chilli muszą oddać smak tłuszczowi, ale nie mogą się przypalić.
- Łyżką cedzakową wyjmij orzechy i chilli do miseczki, zostawiając cały tłuszcz w patelni.
- Wrzuć czosnek z imbirem i podsmażaj 30-40 sekund.
- Dodaj tofu, tak żeby wszystkie kostki miały dostęp do dna patelni. Nie ruszaj. Muszą się zarumienić, żeby nie przylgnęły do patelni (2-3 minuty). Potrząśnij patelnią, nie mieszaj, bo tofu się rozpadnie.
- Przez kolejne 2-3 minuty staraj się obsmażać tofu z każdej strony - ale podrzucając zawartość patelni.
- Dodaj groszek cukrowy. Nadal podrzucaj co jakiś czas zawartość patelni.
- Po kolejnych 2 minutach dodaj paprykę. Również podsmażaj podrzucając.
- Dodaj ryż. Podsmażaj 1 minutę.
- Po 2-3 minutach dodaj sos. Podrzucaj zawartość patelni tak długo, aż wszystko pokryje się sosem. Podsmaż jeszcze maksymalnie 2 minuty.
- Podaj na talerzu lub w misce. Posyp posiekaną zieloną cebulką i ziarnami sezamu.
0 opinii:
Prześlij komentarz