Zupy to jedne z moich ulubionych dań. Szczególnie kiedy ugotuje cały pięciolitrowy garnek i w dni, w których mam mniej czasu szybko mogę sobie zjeść coś na ciepło. Do tego dania te są nieskomplikowane, a bardzo pożywne. Dzisiaj zaprezentuję moją wizję zupy ogórkowej. Łatwa, szybka i co najważniejsze, smaczna.
Składniki
- 2,5 l bulionu (2 kostki warzywnego, 2 kostki drobiowego)
- 1,5 kg ogórków kiszonych, startych
- 0,5 l wody po ogórkach
- 1 duża marchew, starta
- 0,5 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- śmietana 18%
Przygotowanie
- W dużym garnku zagotuj 2,5 litra wody i rozpuść kostki rosołowe.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do gotującego się bulionu.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce (bądź w malakserze) i dodaj do garnka.
- Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
- Zetrzyj ogórki i dodaj do zupy (lubię gęste zupy więc dodaję ogórków do oporu).
- W zależności od tego jak kwaśną lubisz zupę dodaj do smaku wody po ogórkach.
- Zagotuj, dodaj śmietanę.
- Zupa jest gotowa do podania.
0 opinii:
Prześlij komentarz