Kuchnia orientalna i wok, jak mówi dzisiejsza młodzież, jest na "propsie". Potrawa, którą za chwilę poznacie wymaga trochę czasu (głównie ze względu na marynowanie kurczaka), ale jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Dzięki chińskiej przyprawie "5 smaków" wspaniały aromat po przygotowanym daniu jeszcze długo będzie się utrzymywał w kuchni. Dla mnie dodatkowym plusem tego dania jest delikatna pikantność, którą zawdzięcza papryce chilli.
Składniki
- 8 udek kurczaka
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 50 ml wiśniówki
- 1 łyżka przyprawy "5 smaków"
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 1 świeże chilli
- 200 g kolb minikukurydzy ze słoika lub puszki
- 8 dymek
- opakowanie (ok 200 g) kiełków fasoli
- makaron ryżowy
Przygotowanie
- W dużej misce wymieszaj miód, sos sojowy, przyprawę "5 smaków", wiśniówkę oraz oba ząbki czosnku.
- W każdym z udek zrób kilka nacięć.
- Włóż wszystkie udka do miski z marynatą i odstaw do lodówki na co najmniej jedną godzinę (najlepiej zostawić na całą noc).
- W woku rozgrzej olej arachidowy.
- Dodaj kurczaka i smaż często mieszając przez około 15 minut. Czas smażenia zależy od wielkości udek. Skórka powinna być złocista i chrupka.
- Po tym czasie wyjmij udka z woka łyżką cedzakową i odłóż na bok.
- Papryczkę chilli drobniutko posiekaj (jeśli nie lubisz pikantnych potraw usuń gniazdo nasienne).
- Do rozgrzanego po smażeniu udek woka dodaj kolby minikukurydzy, kiełki oraz chilli i smaż przez około 5 minut.
- Dodaj z powrotem udka i dokładnie podgrzej.
- Podawaj z makaronem ryżowym.
Uwielbiam połącznie miodu i sosu sojowego. gratuluje przepisu
OdpowiedzUsuń