Tę pochodzącą z Lombardii potrawę jadłem kilka lat temu będąc służbowo w pięknych okolicach Mediolanu, Werony i La Gardy, które to były najczęściej przeze mnie odwiedzane. Będąc wyznawcą kuchni włoskiej nie mogłem przejść obojętnie obok restauracji serwujących miejscowe rarytasy. O ile mnie pamięć nie myli na zraziki w sosie z sera gorgonzola trafiłem w Bergamo. Teraz po latach znalazłem na nie przepis i pragnę się nim podzielić.
Składniki (5-6 porcji)
Zraziki
- 0,5 kg mielonej cielęciny
- 2 kromki ciemnego pieczywa (bez skórki)
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- świeżo mielony pieprz
- sól
Sos
- kostka bulionu drobiowego
- 100 ml wody
- małe opakowanie śmietany 18%
- 100 g sera gorgonzola
- 1 estragonu (najlepiej świeżego, ale z powodzeniem można go zastąpić suszonym)
- świeżo mielony pieprz
- sól
Przygotowanie
- Chleb namocz w letniej wodzie, a następnie wyciśnij z niego wodę.
- Odsączony chleb wymieszaj w misce z jajkiem.
- Dodaj mięso, odrobinę soli i pieprzu i uformuj kulki wielkości piłeczek golfowych.
- Na patelni rozgrzej oliwę i masło, a następnie obsmaż wszystkie zraziki, tak żeby były zarumienione z każdej strony.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Obsmażone zraziki ułóż w żaroodpornym naczyniu i polej płynem z patelni.
- Wstaw zraziki na 15 minut do piekarnika.
- W tym czasie przygotuj sos.
- Do rondelka wlać 100 ml bulionu drobiowego (przygotuj wcześniej), 100 ml wody, śmietanę i gotuj przez 3 minuty na dużym ogniu.
- Dodaj pokrojony w kostkę (żeby się szybciej rozpuścił) ser gorgonzola, estragon, sól i pieprz.
- Gotuj do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera.
- Podawaj z puree ziemniaczanym i np tartą marchewką.
0 opinii:
Prześlij komentarz