Dzisiaj czas na kolejną wariację na temat zupy pomidorowej. Przepis ten poznałem jakiś czas temu i przez kilka podejść doszedłem w nim do perfekcji. Mówię to z całą pewnością. Łatwość przygotowania i wyjątkowy smak to zdecydowane atuty tego przepisu. Polecam każdemu, nawet osobom, które mają w kuchni dwie lewe ręce.
Składniki (5 litrów zupy)
- duża cebula, pokrojona w plastry
- 5-6 ząbków czosnku, zmiażdżone
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 litry bulionu warzywnego
- 3 puszki pomidorów w puszce
- pomidory suszone na słońcu, 3-4 sztuki
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 250 ml białego, wytrawnego wina
- 150 ml śmietany 18%
- pęczek bazylii (można zastąpić suszoną)
Przygotowanie
- W garnku zagotuj wodę i rozpuść 3 kostki bulionu warzywnego
- W dużym (najlepiej 5-6l) garnku podgrzej oliwę z oliwek.
- Dodaj cebulę oraz czosnek i delikatnie obsmaż.
- Wlej wino.
- Dodaj pomidory z puszki, bulion, koncentrat pomidorowy, pomidory suszone na słońcu i gotuj 10 minut.
- Dodaj bazylię i zdejmij zupę z palnika.
- Blenderem zmiksuj wszystko bardzo dokładnie. W trakcie miksowania dodaj śmietanę.
- Podawaj z makaronem, ryżem lub lanym ciastem.
0 opinii:
Prześlij komentarz