Coś w sam raz na noworoczny poranek :). Sukuranburu eggu to jajecznica. Nie jest żadną tajemnicą, że jada się ją na całym świecie. Wzdłuż i wszerz. Poniżej znajdziecie banalny przepis na jajecznicę w wydaniu mieszkańców kraju kwitnącej wiśni, Niby zwykła jajecznica, ale z kilkoma drobnymi dodatkami, zmienia się niemal nie do poznania. Oczywiście nic nie broni, żeby coś w tym przepisie zmienić, to tylko propozycja.
2 porcje
Składniki
- 100 gram ryżu
- 6 jajek
- 2 łyżki wina mirin
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- łyżka masła
- płat nori pocięty w drobne paski
- zielona cebulka
- pomidor w plastrach
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Ugotuj ryż. Uprzednio płukajiąc go w zimnej wodzie.
- Do średniej miski wbij jajka. Dodaj mirin, sos sojowy, cukier. Wymieszaj pałeczkami na jednolitą masę.
- Dodaj masło.
- Na zimną patelnię wlej masę.
- Włącz moc na 3/4 maksymalnej mocy.
- Intensywnie mieszaj do momentu uzyskania ulubionej konsystencji.
- Na talerz wyłóż plasterki pomidora, połowę ryżu i połowę jajecznicy.
- Jajecznice posyp paskami nori, a ryż i pomidory zieloną cebulką. Posól i popieprz wg swoich preferencji.
Itadakimatsu!
0 opinii:
Prześlij komentarz