Dubu-ganjeong to słodkie, pikantne i chrupiące tofu. Jest to rodzaj dania podawanego do ryżu, jednak ja sobie pozwoliłem przerobić to na pełnoprawne danie obiadowe. Tofu to serek sojowy, który został wymyślony w Chinach ponad 2000 late temu. Na przestrzeni kolejnych setek lat tofu trafiło do kuchni calej Azji południowo-wschodniej.
Danie jest łatwe do przygotowania i można je zrobić w kilkanaście minut. Jest zdrowe i pożywne.
2 porcje
Składniki
- 250 gr tofu
- 3-4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 100 gr ryżu
- 3 solidne łyżki ketchupu
- 3 solidne łyżki koreańskiej pasty chilli Gochujang
- 3 solidne łyżki syropu ryżowego
- odrobina surowej czerwonej kapusty
- zielona cebulka
- sezam
- 300-400 ml oleju do smażenia
Przygotowanie
- Tofu opłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w kostki tak 2x2 cm.
- W woku rozgrzej tłuszcz i zmniejsz moc tak, na 60%.
- Do sporego worka wrzuć kostki tofu i skrobię ziemniaczaną. Delikatnie mieszaj tofu w worku, żeby wszystkie strony kostek pokryły się skrobią.
- Na gorący tłuszcz wkładaj kostki pojedynczo i nie dopuść do tego, żeby się skleiły. Smaż około 4 minut i obróć kostki, smaż kolejne 4 minuty - aż się delikatnie zarumienią.
- Wyciągnij tofu przy pomocy łyżki cedzakowej i odłuż na ręcznik papierowy. Nie wyłączaj mocy pod wokiem.
- Do garnka wrzuć ketchup, pastę chilli i syrop ryżowy. Włącz moc na jakieś 60%. Jak zaczną się pojawiać bąbelki zacznij mieszać. Grzej tak sos jakieś dwie minuty i zmniejsz moc.
- Moc pod wokiem daj na maks. Jak olej się rozgrzeje wrzuć tofu do tłuszczu. Obsmaż minutę, obróć i smaż jeszcze minutę. Dzięki temu zabiegowi tofu będzie miało chrupką skórkę.
- Łyżką cedzakową wyjmij tofu z oleju i wrzuć do garnka z sosem.
- Dokładnie wymieszaj - tak żeby cały sos okleił kostki tofu.
- Podaj na talerz w towarzystwie ryżu i czerwonej kapusty. Tofu posyp zieloną cebulką i sezamem.
0 opinii:
Prześlij komentarz