2 porcje
Składniki
- 300 gr fileta z łososia bez skóry, podzielony na dwa solidne kawałki
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 4 łyżki sake
- 4 łyżki cukru
- odrobina skrobi kukurydzianej do pokrycia łososia
- 3 cm imbiru, startego na bardzo drobnej tarce
- 2 łyzki oleju do smażeniu
- 100 gr ryżu
- odrobina kapusty pekińskiej grubo poszatkowanej
- kilka pasków papryki żółtej i czerwonej
- szczypta sezamu
- szczypta posiekanej zielonej cebulki
- odrobina oleju sezamowego
Przygotowanie
- Umyj łososia i dokładnie osusz go ręcznikiem papierowym.
- Korzystając z drobnego sitka pokryj każdą stronę łososia delikatną warstwą skrobi ziemniaczanej.
- Rozgrzej patelnię, zmniejsz moc na 2/3 i daj olej
- Połóż na patelni łososia i smaż go, aż w 1/3 zmieni kolor na jaśniejszy. Obróć go i doprowadź do takiego samego stanu.
- Wyjmij łososia na ręcznik papierowy.
- Wyczyść patelnię za pomocą ręcznika papierowego. Sos teriaki nie może mieć żadnych śmieci w sobie.
- Dodaj sake, sos sojowy i cukier. Zagotuj.
- Kiedy sos zacznie "bąbelkować" dodaj łososia i obracaj go tak długo, aż skarmelizowany sos pokryje całego łososia.
- Wyłóż na talerz ryż. Połóż na nim łososia. Obok połóż kapustę i papryki. Polej olejem sezamowym. Posyp wszystko sezamem i zieloną cebulką.
Itadakimatsu!
0 opinii:
Prześlij komentarz