Ostry, ale zarazem słony i słodki syczuański olej chilli to bardzo łatwy w przygotowaniu dodatek. Składa się z kilku dosłownie składników, które są dostępne niemal od ręki. Taki olej można przechowywać w lodówce spokojnie dwa miesiące, a mnogość opcji jego wykorzystania skłania do posiadania słoiczka na stanie. Można dodać do łyżki tego oleju dwie-trzy łyżki sosu sojowego i masz sos do pierogów. Można go dodawać do zup, sosów czy też różnego rodzaju potraw stir-fry. Do dzieła.
Składniki
- 180 gr czerwonego chilli
- łyżka pieprzu syczuańskiego
- 3-4 ząbki czosnku startego na drobnej tarce
- 3 łyżki oleju roślinnego
- dwie łyżeczki drobno mielonej soli
- olej sezamowy
Przygotowanie
- Chilli dokładnie umyj, usuń szypułki i pokrój w 1-2 cm kawałki. Zaraz po krojeniu dokładnie umyj nóż, deskę i ręce. Nie dotykaj twarzy!
- Całość chilli wraz z pestkami wrzuć do blendera i zmiksuj na jednorodną masę. Uważaj, żeby się nie pochylać nad blenderem! Można mieć problem ze złapaniem oddechu.
- W garnuszku rozgrzej olej i wrzuć czosnek. Delikatnie podsmaż go 30-60 sekund na średnim ogniu.
- Wrzuć zmiksowane chilli. Podsmażaj 2-3 minuty na średnim ogniu.
- Dodaj sól, wymieszaj.
- Dodaj drobno zmielony pieprz (najlepiej w młynku do kawy, jeśli takowego nie masz to użyj moździerza, jeśli i tego nie masz to zawiń ziarenka w czystej ściereczce i rozbij tłuczkiem do mięsa), wymieszaj.
- Przełóż zawartość garnka do słoiczka i zalej całość olejem sezamowym, ale tak, żeby osiągnął poziom masy z chilli.
0 opinii:
Prześlij komentarz