Haemul jeon to koreańskie danie podawane z ryżem. Haemul po koreańsku to owoce morza, natomiast jeon to placuszki, czyli placuszki z owocami morza. Danie proste, szybkie w przyrządzeniu, lekkie a zarazem smaczne. Można w nim wykorzystać swoje ulubione owoce morza, w swojej wersji wykorzystałem dwa rodzaje kalmarów, krewetki i mule.
Do dzieła!
3 porcje
Składniki
Placuszki
- 300 gr owoców morza, posiekanych, ale nie za drobno, żeby były wyczuwalne
- 1 jajko
- pęczek zielonej cebulki - posiekany
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- odrobina czerwonego chilli, drobno posiekane
- niewielki kawałek marchewki pokrojonej w drobniutką kostkę
- około 1/2 szklanki mąki pszennej
- około 1.2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- odrobina wody
Sos
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- 0,5 cm imbiru, drobno posiekanego, roztartego na desce nożem
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekanego, roztartego na desce nożem
- opcjonalnie - Syczuański olej chilli - pół łyżeczki
Pozostałe
- tłuszcz do smażenia
- 150 gr ryżu (suchego)
- odrobina czerwonej kapusty grubo posiekanej
- kiełki fasoli mung
- odrobina czarnego sezamu
Przygotowanie
- Ugotuj ryż - taki jak lubisz. Ja wykorzystałem azjatycki ryż klejący, żeby z łatwością zjeść przy pomocy pałeczek.
- Do miski dodaj wszystkie składniki na placuszki i za pomocą łyżki bardzo dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być trochę bardziej gęste niż ciasto na naleśniki. Jeżeli wyjdzie ci zbyt wodniste - dodaj trochę mąki, jeżeli zbyt gęste - dodaj wody.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Przy pomocy łyżki nabierz ciasto i daj na patelnię. Kształt dowolny. Smaż po około 2 minuty z każdej strony. Powinny być ładnie zarumienione.
- Do małego pojemniczka wlej sos sojowy. Dodaj imbir i czosnek oraz (opcjonalnie) olej chilli. Dokładnie wymieszaj.
- Na talerz wyłóż ryż, posyp go sezamem. Dodaj kapustę z kiełkami i podaj placuszki.
0 opinii:
Prześlij komentarz