poniedziałek, 19 lipca 2010

2 Gnocchi con tonno, limone e capperi

Kluseczki (kopytka) z tuńczykiem, cytryną i kaparami. Sycące danie o niebagatelnym smaku. Łatwe w przygotowaniu.
Dla 2 osób.

Składniki
  • 250-300g gnocchi (można kupić w każdym markecie)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 3 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
  • puszka tuńczyka w sosie własnym, rozdrobnionego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka kaparów, odsączonych
  • 10-12 czarnych oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilka liści sałaty
  • sól
  • pieprz

  1. Ugotuj kopytka w lekko osolonej wodzie (będą gotowe kiedy wypłyną na wierzch)
  2. W międzyczasie w głębokim garnku rozgrzej oliwę i dodaj 2 łyżki masła.
  3. Zmniejsz ogień do połowy i wrzuć czosnek. Mieszaj, aż się zeszkli.
  4. Dodaj tuńczyka, kapary, sok z cytryny i oliwki. Zmniejsz ogień i delikatnie mieszaj, aż wszystko się zagrzeje.
  5. Dodaj ugotowane kopytka i pietruszkę. Pomieszaj.
  6. Wyłóż na talerz z sałatą, posyp świeżo mielonym pieprzem i dodaj łyżkę masła, by się rozpuściła. Buon appetito!

2 opinii:

  1. Wesyr, mignelo mi u Sima, ze interesuje Cie gruzinska restauracja. Bylam w grudniu w jednej w Krakowie, umiejscowionej obok Wierzynka. Bardzo zacne jedzenie podali i wino. Swietna musi byc tamtejsza kuchnia, naczytalam sie o niej wiele, ale u zrodel jeszcze nie probowalam. Ale restauracje polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki wielkie za informację. Przy okazji bytności w grodzie Kraka (lub zimnego lecha) postaram się ją odnaleźć.

    OdpowiedzUsuń

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates