środa, 6 stycznia 2021

0 Zupa udon z kurczakiem

Udon to jak już wiecie z poprzednich wpisów rodzaj japońskiego makaronu. Ale tym mianem określa się również zupy, w których ten makaron się używa. Tym razem propozycja bardzo prostej, ale jednak pożywnej i wyjątkowo smacznej zupy z kurczakiem i jajkiem, którym zupę się zagęszcza. Przygotowanie składników i ugotowanie zabiera jakieś 20 minut. 


 2 porcje


Składniki


  • 500 ml bulionu drobiowego (przygotowanego wcześniej bądź z kostki)
  • 200 gr mięsa z nóg kurczaka, pokrojonego w duże kawałki
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki sake
  • zielona cebulka - te białe części w całości, zielona część pocięta pod dużym kątem
  • 200 gr makaronu udon
  • 1 jajko rozbełtane 

Przygotowanie

  1. Zagrzej bulion i dodaj do niego sos sojowy, cukier i sól.
  2. W większym garnku rozgrzej dosłownie kroplę oleju. 
  3. Dodaj kurczaka, tłustszymi kawałkami do dołu i pozostaw na kilka chwil, aż się mocno zrumieni. 
  4. Dodaj te białe części zielonej cebulki i je zrumień. 
  5. Zacznij mieszać kurczaka i cebulkę, żeby je równomiernie usmażyć.
  6. Czas na deglasację, czyli zebranie smaku mięsa z dna garnka. 
  7. Dodaj sake. Po kilku sekundach dodaj bulion.
  8. Doprowadź do wrzenia.
  9. W oddzielnym garnku zagotuj wodę i ugotuj udon. Jak masz świeży to czas gotowania to 3 minuty. Po 2 minutach odcedź go i dodaj do garnka z bulionem.
  10. Ponownie doprowadź do wrzenia. Dodaj szczypiorek.
  11. Dodaj rozbełtane jajko i mieszaj bulion. Jajko ma się ściąć i zagęścić zupę.
  12. Rozlej do misek. Na wierzch zupy dodaj odrobinę posiekanej zielonej kapusty.

Itadakimatsu!

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates