poniedziałek, 5 kwietnia 2021

0 Xiānggǎng tāng

Xiānggǎng tāng, czyli zupa z Hong Kongu to danie luźno oparte na przepisach z tamtego regionu i dopasowane do naszych realiów związanych ze składnikami. Jak ze wszystkimi potrawami można dowolnie żonglować warzywnymi dodatkami według własnych preferencji smakowych.  



2 porcje




Składniki

  • 200 gr makaronu chow mein lub podobnego
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 8 krewetek
  • 4 grzyby shitake
  • kilka różyczek brokułu
  • garść świeżych liści szpinaku
  • papryczka chilli, drobno posiekana
  • 3 cm imbiru
  • białe części zielonej cebulki, w całości
  • 1 gwiazdka anyżu
  • łyżeczka cukru palmowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki wody z moczenia grzybów (można pominąć lub zastąpić łyżką sosu sojowego grzybowego)

Przygotowanie

  1. Do średniego garnka wrzucamy pokrojony w plastry imbir,  grzyby shitake, zieloną cebulkę, anyż, cukier palmowy, sos sojowy, wodę z moczenia grzybów oraz bulion.
  2. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. 
  3. Łyżką cedzakową wyławiamy wszystkie stałe składniki z zupy - poza grzybami shitake wszystko jest do wyrzucenia. 
  4. W powstałym wywrze gotujemy, wyławiamy i odkładamy na bok: krewetki (2 minuty), szpinak (3 minuty), brokuły (4 minuty), makaron (wg instrukcji na opakowaniu)
  5. Ugotowane shitake kroimy w plasterki.
  6. W misce układamy najpierw makaron (połowę ugotowanej porcji), na to warzywa, grzyby i krewetki. Na końcu zalewamy zupą. 

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates