Pulpeciki w sosie pomidorowym.Włoska wariacja na temat zwykłego mielonego. Co więcej, do tej potrawy pasuje niemal każdy dodatek - ziemniaki, kluski, makaron i ryż. Albo nawet odrobina chleba.
4 porcje
Składniki
Pulpety:
- 1/2kg mielonej wołowiny
 - 2 średnie cebule
 - 4 ząbki czosnku
 - 1 jajko
 - łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
 - łyżeczka majeranku
 - tabasco do smaku
 - 4 łyżki oliwy
 
- 0,5l przecieru pomidorowego
 - 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
 - 3 średnie cebule
 - 3 ząbki czosnku
 - sól
 - pieprz
 - pieprz cayenne
 - szczypta cukru
 
- Cebulę posiekaj, zmiażdż czosnek.
 - Mięso włóż do miski i wymieszaj z jajkiem, cebulą, czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem, papryką, tabasco i majerankiem do smaku.
 - Mokrymi rękoma uformuj niewielkie mięsne kulki.
 - Rozgrzej na patelni oliwę i usmaż pulpety aż się staną brązowe.
 - Zdejmij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu.
 - Do przygotowania sosu posiekaj cebulę i czosnek, a następnie duś je pod przykryciem na małym ogniu.
 - Dodaj koncentrat pomidorowy i przecier oraz przyprawy.
 - Gotuj około 10 minut.
 - Przelej sos do naczynia żaroodpornego, włóż do niego pulpety i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na 15-20 minut.
 
0 opinii:
Prześlij komentarz