sobota, 19 marca 2011

0 Polpettine al sugo

Pulpeciki w sosie pomidorowym.
Włoska wariacja na temat zwykłego mielonego. Co więcej, do tej potrawy pasuje niemal każdy dodatek - ziemniaki, kluski, makaron i ryż. Albo nawet odrobina chleba.
4 porcje

Składniki

Pulpety:
  • 1/2kg mielonej wołowiny
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • łyżeczka majeranku
  • tabasco do smaku
  • 4 łyżki oliwy
Sos pomidorowy
  • 0,5l przecieru pomidorowego
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • szczypta cukru

  1. Cebulę posiekaj, zmiażdż czosnek.
  2. Mięso włóż do miski i wymieszaj z jajkiem, cebulą, czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem, papryką, tabasco i majerankiem do smaku.
  3. Mokrymi rękoma uformuj niewielkie mięsne kulki.
  4. Rozgrzej na patelni oliwę i usmaż pulpety aż się staną brązowe.
  5. Zdejmij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu.
  6. Do przygotowania sosu posiekaj cebulę i czosnek, a następnie duś je pod przykryciem na małym ogniu.
  7. Dodaj koncentrat pomidorowy i przecier oraz przyprawy.
  8. Gotuj około 10 minut.
  9. Przelej sos do naczynia żaroodpornego, włóż do niego pulpety i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na 15-20 minut.


0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates