sobota, 19 marca 2011

1 Francuska zupa cebulowa z grzankami i serem gruyère

Proste danie, ale podane w odpowiedni sposób może być doskonałym wstępem do igraszek kulinarnych.
4 porcje

Składniki

  • 800g cebuli (około 4 dużych sztuk)
  • 4 szklanki bulionu wołowego
  • 3/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 3 szklanki wody
  • 50g masła
  • liść laurowy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka listków tymianku (może być suszony)
  • 1 mała bagietka
  • szklanka drobno startego sera gruyère

  1. W dużym rondlu rozpuść masło i smaż cebulę na średnim ogniu, aż nabierze złotego koloru.
  2. Doprowadź wino do wrzenia i gotuj nadal przez około minutę.
  3. Dodaj wodę, bulion, liść laurowy i ponownie zagotuj.
  4. Zdejmij ganek z ognia.
  5. W międzyczasie oprósz cebule mąką i smaż do zgęstnienia.
  6. Do cebuli stopniowo dolewaj wino z bulionem.
  7. Gotuj przez 20 minut bez przykrycia na wolnym ogniu. Wyjmij liść laurowy.
  8. Dodaj przyprawy, tymianek i zmiksuj całość na gęsty krem.
  9. W trakcie gotowania zupy pokrój bagietkę na kromki, posyp je startym serem i opiekaj aż ser się rozpuści.
  10. Nalej zupę do głębokiego talerza. Na wierzchu połóż grzanki i całość posyp serem.

1 opinii:

  1. Jedna z moich ulubionych zup. :) Nabiera zupelnie innego wymiaru, gdy zrobic sie ja na bulionie wolowym z pieczonych kosci. Robie go co jakis czas i mroze, bo nie wyobrazam juz sobie tej zupy na innej bazie. :)

    OdpowiedzUsuń

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates