Proste danie, ale podane w odpowiedni sposób może być doskonałym wstępem do igraszek kulinarnych.4 porcje
Składniki
- 800g cebuli (około 4 dużych sztuk)
 - 4 szklanki bulionu wołowego
 - 3/4 szklanki wytrawnego białego wina
 - 3 szklanki wody
 - 50g masła
 - liść laurowy
 - 1 łyżka mąki
 - 1 łyżeczka listków tymianku (może być suszony)
 - 1 mała bagietka
 - szklanka drobno startego sera gruyère
 
- W dużym rondlu rozpuść masło i smaż cebulę na średnim ogniu, aż nabierze złotego koloru.
 - Doprowadź wino do wrzenia i gotuj nadal przez około minutę.
 - Dodaj wodę, bulion, liść laurowy i ponownie zagotuj.
 - Zdejmij ganek z ognia.
 - W międzyczasie oprósz cebule mąką i smaż do zgęstnienia.
 - Do cebuli stopniowo dolewaj wino z bulionem.
 - Gotuj przez 20 minut bez przykrycia na wolnym ogniu. Wyjmij liść laurowy.
 - Dodaj przyprawy, tymianek i zmiksuj całość na gęsty krem.
 - W trakcie gotowania zupy pokrój bagietkę na kromki, posyp je startym serem i opiekaj aż ser się rozpuści.
 - Nalej zupę do głębokiego talerza. Na wierzchu połóż grzanki i całość posyp serem.
 
Jedna z moich ulubionych zup. :) Nabiera zupelnie innego wymiaru, gdy zrobic sie ja na bulionie wolowym z pieczonych kosci. Robie go co jakis czas i mroze, bo nie wyobrazam juz sobie tej zupy na innej bazie. :)
OdpowiedzUsuń