wtorek, 2 lutego 2016

4 Dorsz w sosie kokosowym z bazylią


Po prawie pięciu latach w blogowaniu kulinarnym powracam z przepisem kuchni orientalnej - dorsz w sosie kokosowym z bazylią. Potrawa łatwa, szybka do przygotowania i zdrowa. Nie jest zbyt tania - dorsz trochę kosztuje, a jeżeli ktoś nie ma składników orientalnych to na dzień dobry parę groszy trzeba zainwestować. Wierzcie mi, warto.


Potrawa jest lekka, więc można ją podać i na obiad, i na kolację.

Składniki (na 4 porcje)

  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 400 g filetów z dorsza
  • 20-30 g mąki ryżowej przyprawionej (można zastąpić pszenną)
  • 3-4 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 3-4 dymki, pokrojone w krązki
  • 1 żółta papryka, pokrojona w paski
  • 2 duże kopiaste łyżki stołowe pasty curry
  • 1-2 łyżki sosu rybnego (można kupić w supermarketach z Tao Tao lub House of Asia)
  • puszka (400ml) mleka kokosowego
  • 200 g okrągłych pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
  • pęczek świeżej bazylii (najlepiej tajskiej - ma miętowy aromat)
  • 200 g ryżu jaśminowego, do podania

Przygotowanie

  1. Dorsza pokrój w kawałki po mniej więcej 2 cm, sprawdź czy nie ma ości (jeśli są pozbądź się ich za pomocą pęsety).
  2. W dużej misce umieść przyprawioną (z solą i świeżo mielonym pieprzem) mąkę i delikatnie obtocz w niej kawałki dorsza.
  3. Do innej miski wlej 1/5 mleka kokosowego i wymieszaj z pastą curry. Dodaj resztę mleka, czosnek i sos rybny. Wymieszaj.
  4. Rozgrzej w woku olej i na dużym "ogniu" obsmaż kawałki dorsza aż się zarumienią (około 4 minut). Pamiętaj o delikatnym mieszaniu, żeby dorsz się nie rozpadł.
  5. Wlej do woka przyprawione mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz "ogień" do średniego, dodaj cebulę i paprykę. Gotuj około 5 minut.
  6. W oddzielnym garnku opłucz dokładnie ryż jaśminowy. Zalej wodą tak, aby była na równi z ryżem na dnie garnka i wstaw do gotowania pod przykryciem. W ciągu 3-4 minut ryż się zagotuje. Zdejmij go z palnika i zostaw pod przykryciem na 4-5 minut.
  7. Dodaj pomidorki koktajlowe. Tylko je podgrzej przez około minutę. 
  8. Dodaj bazylię, zamieszaj potrawę i podaj na talerz. 


4 opinii:

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates