Kurczak z chianti. To kolejna dość prosta potrawa oparta na białym mięsie.2 porcje
Składniki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
 - 2 filety z piersi kurczaka (tak po 200g sztuka)
 - 1/2 czerwonej cebuli
 - 1 łyżka czerwonego pesto (można kupić w każdym markecie)
 - 1 szklanka czerwonego wina chianti
 - 1 szklanka wody
 - 120g czerwonych winogron, przecięte na pół, bez pestek
 - rukola (można zastąpić sałatą)
 - 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
 - sól, pieprz
 
- Na dużej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż filety z obu stron - tak, żeby zmieniły kolor.
 - Zdejmij filety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
 - Wlej na patelnie pozostałą oliwę.
 - Cebulę pokrój w plasterki i delikatnie podsmaż razem z pesto - 2-3 minuty.
 - Wlej chianti oraz wodę. Zagotuj i mieszaj.
 - Włóż obsmażone filety z kurczaka, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 25 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
 - Wrzuć winogrona i podgrzej całość na średnim ogniu.
 - Dopraw solą i pieprzem według uznania.
 - Podaj z rukolą. A wyłożone na talerz mięso posyp bazylią.
 
połączenie kurczaka i wingoron wydaje się byc niezwykle pysznym
OdpowiedzUsuńcudne zdjęcia
Miło, że Cie się podoba. Dziękuję.
OdpowiedzUsuń