Spaghetti z małżami. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i nie zabiera wiele czasu (około trzydziestu minut).Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 cebula, drobno pokrojona
 - 2 ząbki czosnku, pokrojone w bardzo cienkie plasterki
 - 1 puszka krojonych pomidorów w puszce, bez skórki
 - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
 - 1 puszka małży w sosie własnym (150g)
 - 150g makaronu spaghetti
 - odrobina świeżej posiekanej natki pietruszki
 - odrobina startego parmezanu
 - sól, pieprz
 
- W niedużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć cebulę i delikatnie duś przez kilka minut.
 - Kiedy nabierze złotego koloru wrzuć rozgnieciony czosnek i zamieszaj.
 - Wlej pomidory razem z zalewą, sos w którym były małże oraz wino.
 - Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
 - Zagotuj, zmniejsz ogień na lekki i mieszając gotuj pod przykryciem 15 minut, później zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 5-10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
 - Ugotuj makaron w garnku z posoloną wodą. Koniecznie al dente (na twardo).
 - Do sosu wrzuć małże i pietruszkę oraz odcedzony makaron.
 - Zagrzej całość, ale tak by się nie zagotował (zagotowane małże robią się twarde).
 - Podaj na talerz i posyp startym parmezanem. Lampka białego wytrawnego wina będzie mile widziana.
 
0 opinii:
Prześlij komentarz