piątek, 19 lutego 2010

0 Spaghetti alla vongole

Spaghetti z małżami. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i nie zabiera wiele czasu (około trzydziestu minut).

Składniki


  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w bardzo cienkie plasterki
  • 1 puszka krojonych pomidorów w puszce, bez skórki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 puszka małży w sosie własnym (150g)
  • 150g makaronu spaghetti
  • odrobina świeżej posiekanej natki pietruszki
  • odrobina startego parmezanu
  • sól, pieprz

  1. W niedużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć cebulę i delikatnie duś przez kilka minut.
  2. Kiedy nabierze złotego koloru wrzuć rozgnieciony czosnek i zamieszaj.
  3. Wlej pomidory razem z zalewą, sos w którym były małże oraz wino.
  4. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  5. Zagotuj, zmniejsz ogień na lekki i mieszając gotuj pod przykryciem 15 minut, później zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 5-10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  6. Ugotuj makaron w garnku z posoloną wodą. Koniecznie al dente (na twardo).
  7. Do sosu wrzuć małże i pietruszkę oraz odcedzony makaron.
  8. Zagrzej całość, ale tak by się nie zagotował (zagotowane małże robią się twarde).
  9. Podaj na talerz i posyp startym parmezanem. Lampka białego wytrawnego wina będzie mile widziana.

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates