wtorek, 23 lutego 2010

2 Pollo al chianti

Kurczak z chianti. To kolejna dość prosta potrawa oparta na białym mięsie.
2 porcje

Składniki

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 filety z piersi kurczaka (tak po 200g sztuka)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka czerwonego pesto (można kupić w każdym markecie)
  • 1 szklanka czerwonego wina chianti
  • 1 szklanka wody
  • 120g czerwonych winogron, przecięte na pół, bez pestek
  • rukola (można zastąpić sałatą)
  • 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
  • sól, pieprz
  1. Na dużej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż filety z obu stron - tak, żeby zmieniły kolor.
  2. Zdejmij filety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  3. Wlej na patelnie pozostałą oliwę.
  4. Cebulę pokrój w plasterki i delikatnie podsmaż razem z pesto - 2-3 minuty.
  5. Wlej chianti oraz wodę. Zagotuj i mieszaj.
  6. Włóż obsmażone filety z kurczaka, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 25 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
  7. Wrzuć winogrona i podgrzej całość na średnim ogniu.
  8. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  9. Podaj z rukolą. A wyłożone na talerz mięso posyp bazylią.

2 opinii:

  1. połączenie kurczaka i wingoron wydaje się byc niezwykle pysznym

    cudne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło, że Cie się podoba. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates