
Zupa krem z borowików. Łatwa do przygotowania. Można ją zrobić z grzybów mrożonych, suszonych lub świeżych (lecz o nie niezwykle trudne). Zupa jest sycąca i niezwykle aromatyczna.
Składniki
- 300g ziemniaków 
 - 40g suszonych borowików
 - 3 szalotki, drobno pokrojone
 - 1 dymka, drobno pokrojona
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - 1 litr bulionu warzywnego
 - 250ml ciepłej wody
 - kilka liści bazylii
 - 1/2 szklanki śmietany
 - sól
 - pieprz
 
- Wrzuć suszone grzyby do miseczki i zalej szklanką ciepłej wody. Odstaw na 30 minut.
 - Obierz ziemniaki i ugotuj, ale tak by były dość twarde.
 - Zagotuj 1 litr wody i rozpuść w nim kostkę bulionu warzywnego. Po zagotowaniu trzymaj na małym ogniu pod przykryciem.
 - W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę, mieszając poczekaj aż zmięknie.
 - Wciśnij czosnek.
 - Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj 2-3 minuty.
 - Odcedź borowiki, wyciśnij z nich wodę do miseczki, w której się moczyły.
 - Wrzuć grzyby do bulionu i wlej wodę z miseczki.
 - Gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.
 - Wrzuć ziemniaki.
 - Dodaj sól, pieprz i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
 - Łyżką durszlakową wyciągnij kilka ziemniaków i grzybów. Odłóż do miseczki.
 - Resztę wywaru zmiksuj na gładko, dodaj śmietanę i wrzuć odłożone grzyby i ziemniaki.
 - Podaj przystrojone bazylią.
 
 
Przepyszna zupa. Zapowiada sie fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń