niedziela, 21 lutego 2010

0 Crema di pomodori al basilico

Zupa krem z pomidorów. Sycąca i smaczna zupa pomidorowa.
4 porcje

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 800-900g obranych ze skóry pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2-3 suszone pomidory, drobno pokrojone
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki pokrojonej bazylii
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 120g makaronu elichine (świderki)
  • sól i pieprz
  1. Pomidory pokrój w kostkę.
  2. W rondlu podgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Duś kilka minut aż zmięknie.
  3. Dodaj pomidory, czosnek. Zamieszaj uważając, żeby nie przypalić.
  4. Wlej bulion, wino i dodaj suszone pomidory. Dodaj odrobinę soli i pieprzu.
  5. Zagotuj i gotuj na małym ogniu około 20 minut, często mieszając - pomidory łatwo przypalić.
  6. Ugotuj makaron na twardo.
  7. Do zupy dodaj bazylię i chwilę gotuj, po czym zmiksuj dokładnie na gładki krem.
  8. Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę. Spróbuj czy nie trzeba doprawić.
  9. Podaną zupę można posypać świeżą bazylią.

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates