Zupa krem z pomidorów. Sycąca i smaczna zupa pomidorowa.4 porcje
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 średnia cebula, drobno posiekana
 - 800-900g obranych ze skóry pomidorów
 - 2 ząbki czosnku
 - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
 - 2-3 suszone pomidory, drobno pokrojone
 - 3 szklanki bulionu warzywnego
 - 1/2 szklanki pokrojonej bazylii
 - 1/2 szklanki śmietany
 - 120g makaronu elichine (świderki)
 - sól i pieprz
 
- Pomidory pokrój w kostkę.
 - W rondlu podgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Duś kilka minut aż zmięknie.
 - Dodaj pomidory, czosnek. Zamieszaj uważając, żeby nie przypalić.
 - Wlej bulion, wino i dodaj suszone pomidory. Dodaj odrobinę soli i pieprzu.
 - Zagotuj i gotuj na małym ogniu około 20 minut, często mieszając - pomidory łatwo przypalić.
 - Ugotuj makaron na twardo.
 - Do zupy dodaj bazylię i chwilę gotuj, po czym zmiksuj dokładnie na gładki krem.
 - Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę. Spróbuj czy nie trzeba doprawić.
 - Podaną zupę można posypać świeżą bazylią.
 
0 opinii:
Prześlij komentarz