poniedziałek, 21 czerwca 2010

8 Risotto z łososiem cytrnowym

To niezwykle pożywna potrawa. Ładnie pachnie, wygląda i smakuje. Do tego, przy zachowaniu odpowiednich proporcji, jest lekka. Trzeba jej poświęcić trochę czasu.
Cztery porcje.

Składniki

  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 400g surowego filetu z łososia
  • 2 cytryny
  • sól
  • 200g ryżu arborio (na risotto)
  • 30g masła
  • pół łyżeczki szafranu
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 500ml gorącego bulionu warzywnego
  • odrobina posiekanej natki pietruszki
  • odrobina startego parmezanu
  • świeżo mielony pieprz
  1. Filet z łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w grubą kostkę.
  2. Włóż go do małej miseczki i wciśnij do niej sok z dwóch cytryn, posól i przemieszaj ręką - odstaw do lodówki na jakiś czas (im dłużej, tym lepiej).
  3. W garnku rozpuść masło, wrzuć ryż, dodaj szafran i delikatnie obsmaż mieszając, aż ryż zrobi się żółty.
  4. Dodaj wino i poczekaj, aż ryż go wchłonie. Następnie dodawaj po chochelce bulionu, tak żeby ryż go wchłaniał.
  5. Na ryżu ułóż łososia i posyp natką pietruszki. Przykryj, zmniejsz ogień i podgrzewaj ok. 5 min.
  6. Delikatnie przemieszaj, wyłóż na talerze. Zetrzyj odrobinkę parmezanu, posyp świeżo mielonym pieprzem. Smacznego.

8 opinii:

  1. mmm, pycha.
    Uwielbiam barwę ryżu z szafranem, a dodany łosoś jest jeszcze dodatkowym atutem tej potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak z łososiem to musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam! Niezwykle intrygujący przepis - na pewno spróbuję!
    Nie wiem jak to możliwe, że nie odwiedziłam wcześniej Twojego bloga - bardzo imponujący, piękne zdjęcia. Będę z chęcią odwiedzać!
    Serdeczne pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, dopiero teraz doczytałam, że i z tej samej części Polski jesteś "Sąsiedzie":)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jako wielka fanka risotto, ktora zjadla juz go chyba z tone w roznych konfiguracjach sie przyczepie. ;P

    Dla mnie nieco za suche to risotto, nie spotkalam sie jeszcze z takim, w ktorym na koniec nie dodawaloby sie masla/oliwy oraz parmezanu, mieszalo i odstawialo na minute, aby calosc nabrala kremowej konsystencji. Nie twierdze tym samym, ze Twoje niedobre, ale jak na moj gust suche, a powinno byc kremowe.

    Na 200g ryzu przyjelabym ok.1 l bulionu i ok. 200ml wina.

    Pozdro! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za rzeczowy komentarz, Karolino. Wierz mi, że było bardzo kremowe - dzięki podgrzewaniu łososia pod przykryciem. Nie zmienia to faktu, że może być bardziej "puszyste".

    Muszę wziąć na warsztat kolejne risotta, gdyż jak na razie drugi przepis i niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sluze rada. :) Uwielbiam risotto i gdyby nie to, ze metabolizm nie ten co 10 lat temu, to bym jadlam 3 razy w tygodniu. ;) U mnie na blogu sa chyba na razie dwa przepisy, ale na tapecie beda kolejne letnie - z cukinia i cytryna, a takze groszkowe. :)

    OdpowiedzUsuń

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates