poniedziałek, 5 kwietnia 2010

5 Lasagne ai tre formaggi

Lasagne z trzema serami. Przygotowanie dania zabiera sporo czasu, ale wynik rekompensuje pracę. Niestety sery są dość kosztowne.
Cztery porcje.

Składniki
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 średnie marchewki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojonego
  • 2-3 ząbki czosnku, zgniecione
  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 300ml bulionu wołowego
  • 300ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki czerwonego pesto
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka drobno posiekanych listków świeżego oregano
  • około 350g mozzarelli (3 woreczki)
  • około 450g sera ricotta
  • 150g startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  1. W głębokim garnku rozgrzej oliwę.
  2. Wrzuć marchew, cebulę, seler i czosnek. Podgrzewaj około 10 minut, często mieszając.
  3. Zagotuj 300ml wody w rondlu i rozpuść kostkę bulionu wołowego.
  4. Dodaj mięso i podgrzewaj, aż zmieni kolor. Rozdrabniaj grudki.
  5. Dodaj bulion, wino, pesto, oregano, sól, pieprz.
  6. Zagotuj i zamieszaj. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu mieszaj.
  7. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
  8. Do naczynia żaroodpornego nałóż 1/3 farszu. Przykryj listkami lasagne. Posmaruj 1/3 sera ricotta, ułóż 1/3 plasterków mozzarelli i posyp 1/3 parmezanu.
  9. Powtórz jeszcze dwie takie warstwy.
  10. Zapiekaj przez 40 minut.
  11. Posyp świeżym oregano.

5 opinii:

  1. Smacznie wygląda ta lasagne, super:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wesyrze, a gotujecie cos? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja najukochańsza potrawa, jednak niestety daleko poza moimi możliwościami kucharskimi :( Mam nadzieję, że kiedyś spróbuję Twojej wersji w Tychach ;)

    Sim

    OdpowiedzUsuń
  4. Sim, piszesz u umiejetnosciach? Czy zasobach sprzetowo-finansowych? Bo jesli o to pierwsze chodzi, to przeczytaj przepis, zachowaj spokoj i dzialaj - makaronowe dania sa jedne z prostszych do wykonania. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokładnie. Na spokojnie, bez pośpiechu i bez strachu. To na prawdę nie jest trudne ;)

    OdpowiedzUsuń

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates