sobota, 28 listopada 2020

0 Klopsiki w orientalnym stylu

 Klopsiki lubi chyba każdy. Ich delikatna struktura, delikatnie chrupiąca i towarzyszący sos to pewniak na coś pysznego. Są powszechne w naszej kuchni i chyba każdej na świecie. W poniższym przepisie zapraszam do sprobowania wersji na orientalną modłę. Użycie typowych dla azjatyckiej kuchni składników takich jak imbir, olej sezamowy czy sos sojowy daje niebywały aromat.




Składniki


  • mięso mielone z indyka 400g (możesz użyć tak samo kurczaka czy wieprzowiny - ta wersja jest "light")
  • drobno posiekana szalotka 
  • drobno posiekany imbir - jakieś 2 cm
  • drobno posiekana papryczka chilli (ilość w zależności od tego jak ostro lubisz)
  • drobno posiekana garstka natki pietruszki (bardziej orientalna będzie kolendra, ale ja jej nie znoszą)
  • drobno posiekane dwa ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 5-6 grzybków shitake pokrojonych w słupki
  • szczypta brązowego cukru (palmowy lepszy, ale nie jest to konieczne)
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 5-6 listków kapusty pak choi (można dać groszek cukrowy)
  • skrobia ziemniaczana
  • makaron udon (może być chow mein lub jakiś ryżowy)
  • sos sojowy jasny
  • wino mirin (można pominąć)

Przygotowanie

  1. Na początek posiekaj składniki klopsików.
  2. Do miski wrzuć mięso, szalotkęm imbir, chilli, natkę pietruszki, czosnek, jajko. Dokładnie wymieszaj.
  3. Na talerzyku wysyp trochę skrobi ziemniaczanej.
  4. Zrób z masy mięsa z dodatkami kuleczki wielkości mniej więcej piłki golfowej. 
  5. Obtocz je w skrobi ziemniaczanej.
  6. Na patelni rozgrzej trochę oliwy. Obsmaż klopsiki po 2 minuty z każdej strony. Mają być w połowie surowe. 
  7. Wyjmij klopsiki z patelni. Usuń nadmiar oliwy.
  8. Wrzuć na patelnię grzyby shitake, dodaj cukier. Pozwól cukrowi skarmelizować się i dodaj bulion.
  9. Dodaj sos sojowy 1-2 łyżki, mirin (ta sama ilość).
  10. Dodaj klopsiki, przykryj patelnię i gotuj około 10 min. 
  11. W ciepłej wodzie rozpuść skrobię ziemniaczaną i dodaj do sosu. Zagotuj, żeby skrobnia zaczęła zagęszczać sos. Sos ma być płynny, ale lepki.
  12. Dodaj kapustę pak choi i gotuj jeszcze 2 minuty.
  13. W między czasie wrzuć do wrzątku makaron udon i podgrzewaj 2 minuty. 
  14. Do miseczki daj makaron. Na to klopsiki, polej słuszną porcją sosu. Można posypać zieloną cebulką.

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates