Klopsiki lubi chyba każdy. Ich delikatna struktura, delikatnie chrupiąca i towarzyszący sos to pewniak na coś pysznego. Są powszechne w naszej kuchni i chyba każdej na świecie. W poniższym przepisie zapraszam do sprobowania wersji na orientalną modłę. Użycie typowych dla azjatyckiej kuchni składników takich jak imbir, olej sezamowy czy sos sojowy daje niebywały aromat.
Składniki
- mięso mielone z indyka 400g (możesz użyć tak samo kurczaka czy wieprzowiny - ta wersja jest "light")
 - drobno posiekana szalotka 
 - drobno posiekany imbir - jakieś 2 cm
 - drobno posiekana papryczka chilli (ilość w zależności od tego jak ostro lubisz)
 - drobno posiekana garstka natki pietruszki (bardziej orientalna będzie kolendra, ale ja jej nie znoszą)
 - drobno posiekane dwa ząbki czosnku
 - 1 jajko
 - 5-6 grzybków shitake pokrojonych w słupki
 - szczypta brązowego cukru (palmowy lepszy, ale nie jest to konieczne)
 - 300 ml bulionu warzywnego
 - 5-6 listków kapusty pak choi (można dać groszek cukrowy)
 - skrobia ziemniaczana
 - makaron udon (może być chow mein lub jakiś ryżowy)
 - sos sojowy jasny
 - wino mirin (można pominąć)
 
Przygotowanie
- Na początek posiekaj składniki klopsików.
 - Do miski wrzuć mięso, szalotkęm imbir, chilli, natkę pietruszki, czosnek, jajko. Dokładnie wymieszaj.
 - Na talerzyku wysyp trochę skrobi ziemniaczanej.
 - Zrób z masy mięsa z dodatkami kuleczki wielkości mniej więcej piłki golfowej. 
 - Obtocz je w skrobi ziemniaczanej.
 - Na patelni rozgrzej trochę oliwy. Obsmaż klopsiki po 2 minuty z każdej strony. Mają być w połowie surowe. 
 - Wyjmij klopsiki z patelni. Usuń nadmiar oliwy.
 - Wrzuć na patelnię grzyby shitake, dodaj cukier. Pozwól cukrowi skarmelizować się i dodaj bulion.
 - Dodaj sos sojowy 1-2 łyżki, mirin (ta sama ilość).
 - Dodaj klopsiki, przykryj patelnię i gotuj około 10 min. 
 - W ciepłej wodzie rozpuść skrobię ziemniaczaną i dodaj do sosu. Zagotuj, żeby skrobnia zaczęła zagęszczać sos. Sos ma być płynny, ale lepki.
 - Dodaj kapustę pak choi i gotuj jeszcze 2 minuty.
 - W między czasie wrzuć do wrzątku makaron udon i podgrzewaj 2 minuty. 
 - Do miseczki daj makaron. Na to klopsiki, polej słuszną porcją sosu. Można posypać zieloną cebulką.
 
 
 
0 opinii:
Prześlij komentarz