niedziela, 29 listopada 2020

0 Instant ramen

 

Ramen to danie kojarzone głównie z Japonią. A wiedzieć trzeba, że danie to do kraju kwitnącej wiśni dotarło z kontynentalnych Chin. Receptur na ramen jest niezliczona ilość. Każdy robi go jak chce, choć są pewne sztywne zasady na jego przyrządzenie. Ja proponuję szybki, lekki i niemal wegański rodzaj ramenu.
Ten rodzaj zupy może być pełnowartościowym posiłkiem. Można do niego dodać wszystko to co nam smakuje - gotowane lub smażone mięso, warzywa, kiełki. Pełna dowolność. 






Składniki


  • 1l - bulion warzywny z kostki (jak masz domowy bulion warzywny to będzie lepiej)
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego (jest bardziej słony i intensywny niż jasny)
  • marchewka pokrojona w plastry
  • 2 jajka ugotowane na twardo, przekrojone na pół
  • kiełki fasoli mung
  • pędy bambusa
  • 1/4 białej części pora pokrojona w słupki
  • posiekane grzyby mun
  • zielona cebulka, pokrojona na ukos
  • makaron udon, 100g na porcję (można wykorzystać inny rodzaj makaronu)
  • jeden płat wodorostów nori (takich jak do robienia sushi), pokrojony w drobne słupki

Przygotowanie

  1. Zacznij od zrobienia bulionu. Wrzuć do niego od razu marchewkę.
  2. W dwóch oddzielnych garnkach zagotuj wodę. 
  3. Do ugotowanego bulionu (marchew ma być "al dente" - ugotowana, ale delikatnie chrupka) dodaj sosy sojowe. Podgotuj 2 minuty.
  4. Do wrzątku w pierwszym garnku wrzuć jajka, ugotuj je na twardo i przekrój na pół.
  5. Do wrzątku  wrzuć makaron. Podgrzewaj go 2 minuty i odcedź. 
  6. W głębokiej miseczce umieść połowę makaronu, daj dwie połówki jajka, kiełki, pędy, grzyby i zalej to bulionem. Posyp zieloną cebulką i i posiekanym płatem nori. 

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates