Ramen to danie kojarzone głównie z Japonią. A wiedzieć trzeba, że danie to do kraju kwitnącej wiśni dotarło z kontynentalnych Chin. Receptur na ramen jest niezliczona ilość. Każdy robi go jak chce, choć są pewne sztywne zasady na jego przyrządzenie. Ja proponuję szybki, lekki i niemal wegański rodzaj ramenu.
Ten rodzaj zupy może być pełnowartościowym posiłkiem. Można do niego dodać wszystko to co nam smakuje - gotowane lub smażone mięso, warzywa, kiełki. Pełna dowolność. 
Składniki
- 1l - bulion warzywny z kostki (jak masz domowy bulion warzywny to będzie lepiej)
 - 2 łyżki sosu sojowego jasnego
 - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego (jest bardziej słony i intensywny niż jasny)
 - marchewka pokrojona w plastry
 - 2 jajka ugotowane na twardo, przekrojone na pół
 - kiełki fasoli mung
 - pędy bambusa
 - 1/4 białej części pora pokrojona w słupki
 - posiekane grzyby mun
 - zielona cebulka, pokrojona na ukos
 - makaron udon, 100g na porcję (można wykorzystać inny rodzaj makaronu)
 - jeden płat wodorostów nori (takich jak do robienia sushi), pokrojony w drobne słupki
 
Przygotowanie
- Zacznij od zrobienia bulionu. Wrzuć do niego od razu marchewkę.
 - W dwóch oddzielnych garnkach zagotuj wodę.
 - Do ugotowanego bulionu (marchew ma być "al dente" - ugotowana, ale delikatnie chrupka) dodaj sosy sojowe. Podgotuj 2 minuty.
 - Do wrzątku w pierwszym garnku wrzuć jajka, ugotuj je na twardo i przekrój na pół.
 - Do wrzątku wrzuć makaron. Podgrzewaj go 2 minuty i odcedź.
 - W głębokiej miseczce umieść połowę makaronu, daj dwie połówki jajka, kiełki, pędy, grzyby i zalej to bulionem. Posyp zieloną cebulką i i posiekanym płatem nori.
 

0 opinii:
Prześlij komentarz