sobota, 21 listopada 2020

0 Kurczak pomarańczowy

Kurczak pomarańczowy to potrawa pochodząca z chińskich w Stanach Zjednoczonych. Składa się ze sporych kawałków kurczaka panierowanego i smażonego w głębokim oleju oraz gęstego, niemal karmelizowanego słodkiego sosu chilli. 
Czasem traktowany jest jako wariacja kurczka generała Tso.
Można go podać z każdym rodzajem ryżu. Ja użyłem ryżu do sushi.



Składniki


  • Dwie piersi z kurczaka
  • 3 jajka
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • kilka łyżek mąki pszenicznej
  • średnia, czerwona papryczka chilli, posiekana w drobne plasterki (jeśli boisz się ostrości usuń pestki)
  • 3-4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2-3 cm imbiru, posiekany
  • 400ml soku z pomarańczy
  • skórka z 3/4 pomarańczy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3-4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • zielona cebulka 
  • ryż

Przygotowanie

  1. Zacznij od dokładnego wypłukania ryżu. Ugotowany zostaw w cieple. 
  2. Pokrój chilli, posiekaj czosnek oraz imbir, wrzuć na gorącą patelnię (bez tłuszczu); zeszklij ciągle mieszając (max 2 minuty). Nie przypal, bo sos będzie gorzki. 
  3. Wlej sok pomarańczowy, sos sojowy, ocet ryżowy, dodaj cukier i skórkę z pomarańczy, zamieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień na mały, żeby sos zaczął się redukować. Od czasu do czasu mieszaj.
  4. W miseczce rozbij jajka, wymieszaj dokładnie, żeby powstała jednolita masa.
  5. Dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej i mąki pszenicznej, delikatnie posól - tak żeby powstało ciasto bardziej gęste niż na naleśniki
  6. Na drugiej patelni rozgrzej olej -tak 2-3 cm głębokości.
  7. Kurczaka pokrojonego w grubą kostkę obtocz zrobionym wcześniej ciastem.
  8. Smaż na bardzo gorącym tłuszczu (180 stopni) po kilka minut z każdej strony (zależy od wielkości kostki - trzeba wyczuć). Kurczaka wkładaj po jednym kawałku, odczekaj chwilę, żeby tłuszcz nie ostygł i dodawaj kolejne kawałki. Smaż partiami.
  9. Usmażonego kurczaka odsącz na ręczniku papierowym.
  10. W między czasie rozpuść łyżeczkę skrobi ziemniaczanej w letniej wodzie. Dodawaj sukcesywnie do sosu. Pamiętaj, że po dodaniu skrobi sos musi się zagotować, dopiero wtedy skrobia zaczyna zagęszczać sos. Dodawaj do uzyskania takiej gęstości jaka cię zadowala. Powinien być dość lepki.
  11. Do gotowego sosu dodaj usmażonego kurczaka i wymieszaj go tak, żeby każdy kawałek w całości był pokryty sosem.
  12. Podaj na poduszce ryżu, na to kurczak, sos, posyp posiekaną cebulką. 

0 opinii:

Prześlij komentarz

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates