Tosty z Mozarellą. Smaczne, aromatyczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealne na śniadanie. Porcja dla jednej osoby.Składniki
- 4 kromki pieczywa tostowego
 - 2 plastry mozzarelli (grubość ok 1 cm)
 - 1 jajko
 - bułka tarta
 - 100ml mleka
 - oliwa z oliwek
 - świeżo zmielony pieprz
 - łyżeczka słodkiej papryki
 - sól
 
- Przy pomocy szklanki lub kubka wytnij z pieczywa okrągłe kromki.
 - Jajko roztrzep w miseczce z połową mleka.
 - Dodaj sól, pieprz i paprykę. Zamieszaj.
 - Pozostałe mleko umieść w innej miseczce. To samo zrób z bułką tartą.
 - Na każdą kromkę pieczywa połóż plaster mozzarelli (musi być mniejszy od kromki). Przykryj drugą kromką i przyciśnij.
 - Umocz brzeg kromek w mleku, a następnie obtocz w bułce tartej. Ściśnij brzegi.
 - Rozgrzej oliwę na patelni.
 - Tosty zanurz w roztrzepanym jajku. Przy pomocy łopatki przenieś tosty na patelnię.
 - Zarumień z obu stron. Ewentualny nadmiar oliwy odsącz na ręczniku papierowym.
 - Podawać ciepłe.
 
Często robię takie tosty. Smakują obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam świątecznie :D
lubię ciepły stopiony ser
OdpowiedzUsuńpyszne śniadanie!
Coś nieswiątecznego. Chwała Ci za to. :-)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują. :-)