niedziela, 4 kwietnia 2010

1 Spaghetti al tonno

Spaghetti z tuńczykiem. Nietrudne, lecz niezmiernie aromatyczne danie. Dwie porcje.

Składniki

  • 120g spaghetti, ugotowanego al dente
  • 1 puszka tuńczyka w oleju, odsączona
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1/2 natki pietruszki, grupo posiekanej
  • 1/2 (1/3 dla wrażliwszych) łyżeczki suszonego chilli
  • pieprz
  • sól
  1. Ugotuj makaron na twardo (zazwyczaj 10 minut).
  2. Zagrzej oliwę na patelni.
  3. Wrzuć na nią wyciśnięty czosnek, połowę z posiekanej pietruszki. Delikatnie obsmaż.
  4. Dodaj tuńczyka, szczyptę soli, pieprzu i chilli. Podgrzej.
  5. Wlej wino, dodaj pietruszkę i gotuj, aż niemal całe wino wyparuje.
  6. Odcedź makaron i dodaj na patelnię. Wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu około minuty.
  7. Wyłóż na talerz. Posyp delikatnie pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem.

1 opinii:

 

Ugotuj to Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates